Till innehåll på sidan

Avregleringen av järnvägen, subventionerad regional kollektivtrafik och EU:s statsstödsregler

Skriftlig fråga 2009/10:161 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-06
Anmäld
2009-11-06
Besvarad
2009-11-11
Svar anmält
2009-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 november

Fråga

2009/10:161 Avregleringen av järnvägen, subventionerad regional kollektivtrafik och EU:s statsstödsregler

av Lena Hallengren (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Riksdagen har tagit beslut om att avveckla SJ:s ensamrätt när det gäller kommersiell trafik på det av staten ägda järnvägsnätet. Samtidigt kvarstår möjligheten för regionala trafikhuvudmän att bedriva delvis skattefinansierad pendeltågstrafik. Det innebär att det på många sträckor kommer att uppstå en konkurrenssituation mellan samhällsbetald och kommersiell tågtrafik, vilket inte är förenligt med EU:s statsstödsregler.

Delar statsrådet denna uppfattning och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att det även i framtiden ska vara möjligt för till exempel SL, Västtrafik och Skånetrafiken att subventionera sin pendeltågstrafik?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:161 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 11 november

Svar på fråga

2009/10:161 Avregleringen av järnvägen, subventionerad regional kollektivtrafik och EU:s statsstödsregler

Statsrådet Åsa Torstensson

Lena Hallengren har frågat mig om jag delar uppfattningen att avregleringen av järnvägen innebär begränsningar för trafikhuvudmännens verksamhet och vilka åtgärder jag avser att vidta för att det även i framtiden ska vara möjligt för till exempel SL, Västtrafik och Skånetrafiken att subventionera sin pendeltågstrafik.

Jag anser att det är viktigt att trafikhuvudmän även fortsatt ska kunna teckna avtal om persontrafik på järnväg i syfte att åstadkomma en tillfredsställande kollektivtrafikförsörjning i sina regioner.

Jag delar inte uppfattningen att den stegvisa marknadsöppningen för persontrafik på järnväg kommer att leda till minskade möjligheter för trafikhuvudmän att subventionera regional kollektivtrafik på järnväg. På kollektivtrafikområdet finns det enligt EG-rätten möjligheter för behöriga myndigheter att agera för att få till stånd kollektivtrafik av allmänt ekonomiskt intresse. I december i år träder Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr. 1370/2007 av den 23 oktober 2007 om kollektivtrafik på järnväg och väg och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr. 1191/69 och (EEG) nr. 1107/70 (kollektivtrafikförordningen) i kraft.

Kollektivtrafikförordningen reglerar hur behöriga myndigheter kan utge ersättning till kollektivtrafikföretag som är förenlig med EG:s statsstödsregler. Myndigheter får agera i enlighet med kollektivtrafikförordningen på kollektivtrafikområdet för att se till att det tillhandahålls tjänster av allmänt intresse som bland annat är tätare, säkrare, av bättre kvalitet eller billigare än vad den fria marknaden skulle kunna erbjuda. Förordningen är tillämplig oavsett om det är ett eller flera järnvägsföretag som får erbjuda sina tjänster på marknaden för persontrafik på järnväg. Därför krävs ingen särskild åtgärd med anledning av den stegvisa marknadsöppningen för att försäkra sig om att trafikhuvudmännen även framöver ska kunna ge ersättning för regional järnvägstrafik.

Det är min tro att införandet av konkurrens på marknaden för kommersiell persontrafik på järnväg kan bidra till att förbättra branschens produktivitet. Den positiva effekten blir då att trafikhuvudmännen kommer att få mer kollektivtrafik för pengarna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.