avreglering för näringsidkande företag

Skriftlig fråga 2000/01:941 av Järrel, Henrik S (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-20
Besvarad
2001-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga 2000/01:941

av Henrik S Järrel (m) till näringsminister Björn Rosengren om avreglering för näringsidkande företag

Av en färsk rapport @ i vilken man stämt av den svenska verkligheten mot EU:s rekommendationer inom tio olika områden rörande regelförenklingar för näringslivet, från handläggningstider till flexibel arbetsmarknad @ framgår att Sverige fick ett snittbetyg om 5,5 på en tiogradig skala.

Nederländerna, Storbritannien och Italien, t.ex. har alla hunnit längre och satsar mer målmedvetet på regelförenkling än Sverige gör.

Enkla, överskådliga och begripliga regler samt en minimal blankettbyråkrati är viktiga konkurrensfaktorer inte minst när det gäller att spara tid och hålla nere administrativa omkostnader. Viktigt också för viljan och lusten att starta och driva företag.

Mer än en tredjedel av Småföretagsdelegationens konkreta @ och i många fall kostnadsfria @ förslag återstår ännu att genomföra drygt två år efter att förslagen presenterades för första gången.

Den s.k. Simplex-enheten inom Näringsdepartementet, som inrättades för att biträda med förslag om regelförenklingar, har under två år knappt ens haft styrfart och ett påfallande svagt politiskt regeringsstöd.

Vilka åtgärder avser näringsministern vidta för att höja takten i det fortlöpande arbetet med regelförenkling och avreglering för näringsdrivande företag?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:941 besvarad av

den 28 mars

Svar på fråga 2000/01:941 om avreglering för näringsidkande företag

Näringsminister Björn Rosengren

Henrik S Järrel har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att höja takten i det fortlöpande arbetet med regelförenkling och avreglering för näringsdrivande företag.

Inledningsvis vill jag säga att Simplexenheten numera övervakar att samtliga nya eller förändrade regelförslag som kan ha effekter av betydelse för småföretagare underställs en särskild konsekvensanalys. Att granska Regeringskansliets förslag på nya regler och på det sättet stoppa onödigt nytt krångel är den uppgift som Simplexenheten hittills har koncentrerat sig på. Fr.o.m. i år kommer även insatser hos myndigheterna och utredningsväsendet att prioriteras, bl.a. genom utbildningsinsatser. När det gäller förenklingar av den befintliga regelmassan kommer skattelagstiftning, miljölagstiftning och arbetsrättslagstiftning i första hand att prioriteras. I arbetet med att ta fram förenklingsförslag av befintliga regler har Simplexenheten stöd av en grupp småföretagare och småföretagsexperter. Gruppen ingår i referensgruppen för entreprenörs- och näringslivsutveckling.

När det gäller Småföretagsdelegationens förslag vill jag understryka att dessa har varit av stor betydelse för regeringens arbete med småföretagsfrågor. Det har bl.a. inneburit att medvetenheten om småföretagarnas särskilda villkor har ökat inom departementet och myndigheter. Vad beträffar de förslag som Småföretagsdelegationen lade fram, anser regeringen att åtgärder vidtagits för att undanröja majoriteten av de hinder för tillväxt som delegationen identifierade. Regeringen har t.ex. påbörjat införandet av individuella kompetenskonton, förbättrat möjligheterna att göra avsättningar till periodiseringsfond, förbättrat informationen för småföretagare och genomfört hela det paket av åtgärder som delegationen föreslog för att förstärka det mer systematiska arbetet med regelförenkling. Karaktären och omfattningen på förslagen skiljer sig dock högst väsentligt åt sinsemellan och därmed tiden för genomförandet. Vissa förslag rör en specifik regel eller uppgiftsskyldighet medan andra handlar om mer omfattande attitydförändringar som tar lång tid att genomföra. Vissa av förslagen avser inte heller regeringen att göra någonting åt eftersom de antingen ligger inom kommunernas eller privata näringslivets ansvarsområden, t.ex. att det ska finnas Internetanslutna datorer på bibliotek eller att näringslivsprogram ska utformas i varje kommun. I budgetpropositionen för 2000 redovisade regeringen mer utförligt åtgärder med anledning av Småföretagsdelegationens förslag.

Samtidigt kan vi konstatera att mycket återstår att göra inom regelförenklingsområdet. Att förbättra förutsättningarna för ett växande näringsliv är en långsiktig och kontinuerlig process, och jag kommer att arbeta vidare med dessa frågor. Att avkrångla Sverige är ett långsiktigt arbete som till stor del kräver attityd- och perspektivförändringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.