avrättningen av två homosexuella i Iran

Skriftlig fråga 2004/05:2060 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-16
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juli

Fråga 2004/05:2060

av Tasso Stafilidis (v) till utrikesminister Laila Freivalds om avrättningen av två homosexuella i Iran

I tisdags den 19 juli kl. 09.30 svensk tid avrättades två unga män i Iran genom hängning. De avrättades på grund av att de haft sex med varandra och för att de druckit alkohol. En av de två männen var under 18 år och avrättningen skedde offentligt. Enligt uppgift har de två unga männen suttit fängslade i 14 månader före avrättningen och där fått utstå svåra spöstraff med 228 piskrapp. Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp situationen för HBT-personer i Iran genom olika frågor till regeringen, inte minst i samband med min utredningsresa till Iran 2002. Genom att hänvisa till rapporten från den svenska ambassaden i Iran avvisas HBT-personer från Sverige med argumentet som att det inte finns några allvarliga problem med att leva som homosexuell i Iran så länge man inte öppet manifesterar sin sexuella läggning. Ett stort antal homosexuella och transpersoner från Iran har kämpat förgäves för att få stanna i Sverige. Förra sommaren tog bland annat Fatemeh-Kiann sitt liv efter att han hotats av utvisning till Iran. De svenska myndigheterna menade att han som transperson kunde vara säker i landet. Själv är jag inte det minsta förvånad över det som hänt, då jag fick flera vittnesmål om detsamma under min utredningsresa, men frågan är varför regeringen vägrar inse allvaret och inte erkänner den verkliga situationen för HBT-personer i Iran.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt hon avser att agera både vad gäller den iranska regimen och den svenska ambassadens bristfälliga rapportering från Iran.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2060 besvarad av

den 16 augusti

Svar på frågorna 2004/05:2060 om avrättningen av två homosexuella i Iran, 2070 om Sveriges agerande gentemot Iran och 2081 om ambassaders rapportering om homosexuellas situation

Utrikesminister Laila Freivalds

Tasso Stafilidis har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera både vad gäller den iranska regimen och den svenska ambassadens bristfälliga rapportering från Iran. Martin Andreasson har frågat mig på vilket sätt jag har framfört mina protester till den iranska regimen mot avrättningarna av homosexuella och andra kränkningar av HBT-personers mänskliga rättigheter. Erik Ullenhag har, med hänvisning till avrättningen den 19 juli av två homosexuella iranier, frågat mig om jag ämnar vidta några åtgärder för att förbättra ambassadernas rapportering om situationen för HBT-personer i länder där det finns misstankar om att övergrepp begås.

Jag besvarar frågorna i ett sammanhang.

Jag vill inledningsvis uttrycka mitt och regeringens kraftfulla avståndstagande från avrättningarna i Iran den 19 juli i år. EU:s ordförandeskap har också å medlemsstaternas vägnar uttryckt sin djupa oro över händelsen i ett uttalande den 26 juli.

Den svenska regeringen ser mycket allvarligt på situationen i Iran vad gäller mänskliga rättigheter, och har vid upprepade tillfällen fördömt övergrepp som ägt rum. Sverige tar kontinuerligt upp både frågor som rör dödsstraff och andra frågor rörande mänskliga rättigheter, såsom situationen för HBT-personer, med olika företrädare för den iranska regeringen. Inom den särskilda dialog om mänskliga rättigheter som EU har med Iran argumenterar Sverige fortlöpande för att tydliga krav ställs på Iran och att dialogen ska leda till konkreta förbättringar.

Jag konstaterar också att Migrationsverket, med anledning av det inträffade, har meddelat att man tills vidare avvaktar med beslut och verkställighet av tidigare meddelat avvisningsbeslut i ärenden avseende iranska medborgare som åberopat förföljelse på grund av sin sexuella läggning. Verket undersöker situationen för homosexuella i Iran.

UD:s årliga rapporter om mänskliga rättigheter sammanställs sedan ett antal år tillbaka för vart och ett av världens länder. Sedan 2003 görs rapporterna tillgängliga på regeringens webbplats för mänskliga rättigheter. Information om situationen för HBT-personer ingår som en stående del av dessa rapporter.

De årliga rapporterna baseras på tillgänglig, offentlig information om de mänskliga rättigheterna, inklusive information från organisationer för de mänskliga rättigheterna och från FN. Därtill kommer information från ambassadernas och departementets egna kontakter med aktörer i respektive land. Men i många länder är tillförlitlig information om de mänskliga rättigheterna svår att tillgå.

Den senaste rapporten om situationen i Iran sammanställdes under hösten 2004. Där framgår att islamisk rätt föreskriver grymma straff för homosexuella handlingar. Rapporten konstaterar dock att @ såvitt då var känt @ ingen åtalats eller dömts till spöstraff eller döden för homosexuella handlingar under senare år. Det finns självfallet anledning att behandla avrättningarna i juli 2005 i nästa års rapport om Iran.

UD:s strävan är att de årliga rapporterna ska avspegla situationen i länderna med så hög grad av korrekthet som möjligt. Jag välkomnar därför den information och synpunkter på rapporternas innehåll som inkommer från olika håll.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.