Till innehåll på sidan

Avrättningar av medlemmar av den arabiska minoriteten i Iran

Skriftlig fråga 2006/07:172 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-17
Anmäld
2006-11-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-11-23
Svar anmält
2006-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga

2006/07:172 Avrättningar av medlemmar av den arabiska minoriteten i Iran

av Kalle Larsson (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den arabiska minoriteten i Iran är i likhet med flera andra folkgrupper utsatta för stark repression. I den iranska provinsen Khuzestan har sedan länge levt en sammanhållen arabisk minoritet. I dag utsätts dessa för tvångsförflyttningar och tvingas till att ge upp sin arabiska identitet. Arabiskspråkiga författare utsätts för förföljelser. Efter summariska rättegångar avrättades den 2 mars två medlemmar av den arabiska minoriteten sedan de tvingats erkänna att de deltagit i ett bombattentat. Därefter har följt över hundra arresteringar. I dag väntar Abdullah Suleymani, Abdulreza Sanawati Zergani, Qasem Salamat, Mohammad Jaab Pour, Abdulamir Farjallah Jaab, Alireza Asakreh, Majed Alboghubaish, Khalaf Derhab Khudayrawi och Malek Banitamim på att bli avrättade efter det att de tvingats erkänna brott i rättsvidriga processer, där de tilltalade inte fått sina elementära rättigheter tillgodosedda såsom exempelvis rätten till försvarsadvokat.

Det iranska rättsväsendet är under all kritik. Tortyr används för att framtvinga bekännelser. När framträdande personer tvingas erkänna eller när exempel ska statueras sänds bekännelserna i tv.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka initiativ avser ministern att ta för Sveriges del och inom EU för att förmå den Islamiska republiken Iran inom sitt rättsväsende respektera de mänskliga rättigheterna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:172 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 23 november

Svar på frågorna

2006/07:168 Abbas Lasanis fall och azeriernas rättigheter i Islamiska republiken Iran

2006/07:169 Förföljelserna av den arabiska minoriteten i Iran

2006/07:172 Avrättningar av medlemmar av den arabiska minoriteten i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Kalle Larsson har frågat mig vad jag avser att göra för Abbas Lasanis fall och för att azeriernas demokratiska och mänskliga rättigheter i Iran, Irans egen rättsordning samt FN:s demokratiska fri- och rättigheter ska respekteras i Iran.

Kalle Larsson har också frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för Sveriges del och inom EU för att förmå Iran att upphöra med förföljelserna och diskrimineringen av den arabiska minoriteten i landet.

Kalle Larsson har vidare frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för Sveriges del och inom EU för att förmå Iran att inom sitt rättsväsende respektera de mänskliga rättigheterna.

Jag har valt att besvara dessa frågor i ett sammanhang.

Regeringen delar Kalle Larssons oro över bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna i Iran. Trots omfattande internationella påtryckningar har situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran ytterligare försämrats på senare tid. Medlemmar av minoriteter, inklusive azerer och araber, har vid flera tillfällen blivit föremål för diskriminering och, när de hävdat sina kulturella och politiska rättigheter, även drabbats av trakasserier och förföljelse. Politiskt oliktänkande, journalister, demokrati- och rättighetsaktivister och andra som utmanar och ifrågasätter den gällande ordningen blir regelmässigt föremål för regimens sanktioner, inte sällan i form av systematisk förföljelse och grövre trakasserier. Personer som kritiserar den godtyckliga tillämpningen av dödsstraffet, förekomsten av inhumana straff och bristen på grundläggande rättssäkerhet riskerar att bestraffas. Iran brister i respekten för de mänskliga rättigheterna och de internationella åtaganden landet gjort. Denna negativa utveckling är bekymrande. Regeringen verkar, inom Europeiska Unionen och Förenta Nationerna men även bilateralt, för att Iran ska respektera de mänskliga rättigheterna och leva upp till kraven på en rättsstat.

Irans konstitution garanterar grundläggande fri- och rättigheter, med reservationen att lagar och bestämmelser inte får stå i strid med islam. Iran har också anslutit sig till flera av FN:s konventioner till skydd för mänskliga rättigheter. Det iranska rättsväsendets agerande präglas dock av godtycklighet och uppvisar stora brister i tillämpningen av de internationella konventionerna. De internationella påtryckningarna måste därför fortsätta.

EU initierade 2002 en särskild dialog om mänskliga rättigheter med Iran. Nästa möte planeras äga rum i december 2006. Detta dialogtillfälle kommer att användas till att föra fram vår djupa oro för situationen i Iran och till att uppmuntra den iranska regimen att respektera de mänskliga rättigheterna. Regeringen stöder också att MR-situationen i Iran behandlas i FN:s generalförsamling och liksom tidigare år är EU medförslagsställare till resolutioner om MR-situationen i Iran. Svenska ambassaden i Teheran fortsätter att noggrant bevaka situationen för Irans minoriteter och för de mänskliga rättigheterna.

Arbetet med att främja respekten för de mänskliga rättigheterna är av stor vikt för regeringen. Sverige kommer därför, i FN, inom EU och bilateralt, att fortsätta påtryckningarna på den iranska regeringen i syfte att åstadkomma förbättringar. Individer och organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter i Iran kommer fortsatt att stödjas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.