Avkastningskravet för Jernhusen

Skriftlig fråga 2008/09:941 av Svensson Smith, Karin (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-15
Anmäld
2009-05-15
Besvarad
2009-05-20
Svar anmält
2009-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga

2008/09:941 Avkastningskravet för Jernhusen

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Jernhusen – det helstatliga bolag som förvaltar järnvägsstationer med kringliggande mark – har ett avkastningskrav på 6 procent och har för avsikt att kraftigt höja de hyror som underhållsföretag, tågoperatörer med flera betalar till Jernhusen. I vissa fall handlar det om en fördubbling av hyran. Om de föreslagna hyreshöjningarna slår igenom kommer det bland annat att bli dyrare att underhålla och reparera de tåg, lok och vagnar som rullar på järnvägen. De taxibolag som ansluter till järnvägsstationer kanske måste ta ut extra för tågresenärer.

I princip alla vetenskapliga rapporter talar för att klimathotet är mänsklighetens största utmaning. Transportsektorn är den sektor i Sverige som har det i särklass största beroendet av fossila bränslen – 95 procent. Miljöpartiet och andra aktörer har krävt att järnvägsstationer, plattformar, terminalområden och annan mark som behövs i anslutning till spåren ska återgå till att vara en del av den järnvägsinfrastruktur som Banverket förvaltar för statens räkning. Så länge vägtrafiken inte är i närheten av att täcka de klimatkostnader den ger upphov till för andra är det ologiskt att öka priserna för det som behövs för att vara ett klimatvänligt alternativ till vägtrafiken.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag om statsrådet är beredd att överväga ett borttagande av avkastningskravet på Jernhusen.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:941 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 20 maj

Svar på fråga

2008/09:941 Avkastningskravet för Jernhusen

Näringsminister Maud Olofsson

Karin Svensson Smith har frågat infrastrukturministern om hon är beredd att överväga ett borttagande av avkastningskravet på Jernhusen.

Frågan ställs mot bakgrund av aviserade höjda hyror och att Miljöpartiet enligt Karin Svensson Smith har krävt att järnvägsstationer, plattformar, terminalområden och annan mark som behövs i anslutning till spåren ska återgå till att vara en del av den järnvägsinfrastruktur som Banverket förvaltar för statens räkning.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringskansliet har i uppdrag att aktivt följa och förvalta statens tillgångar så att värdeutvecklingen blir den bästa möjliga och – i de fall det är aktuellt – de särskilda samhällsintressena infrias. Detta sker bland annat genom att löpande fastställa, följa upp och utvärdera ekonomiska mål. Avkastningskrav är ett sådant mål och reflekterar att staten som ägare tar ansvar för att resurserna i de statliga bolagen används på ett effektivt sätt.

Riksdagen godkände den 31 maj 2000 att verksamheten vid affärsverket Statens järnvägar skulle överföras till ett aktiebolag (prop. 1999/2000:78, bet. 1999/2000:TU11, rskr. 1999/2000:238). Målet med bolagiseringen var att skapa effektiva och lönsamma järnvägsföretag som kan konkurrera på samma villkor som övriga intressenter på marknaden och garantera kunderna en god och prisvärd service, samtidigt som en marknadsmässigt avkastning ges på ägarens kapital. För Jernhusen innebär detta att på kommersiella villkor tillgodose resenärers behov av ändamålsenliga stationer och tågoperatörers behov av verkstäder.

Regeringen har exempelvis i proposition 2008/09:35 Framtidens resor och transporter – infrastruktur för hållbar tillväxt förtydligat Jernhusens uppdrag i syfte att klargöra att bolagets fastighetsinnehav, inom ramen för en förvaltning på affärsmässig grund, ska användas för att främja effektiviteten i järnvägs- och transportsektorn.

En ägare som inte ställer krav på ekonomisk effektivitet löper stor risk att fördyra för kunderna. Medborgarna som ägare av de statliga bolagen vill ha avkastning på sitt kapital precis som tidigare. Det är inte ägarformen som avgör hyrornas storlek utan vilket krav på kvalitet man ställer från hyresgästernas sida. Tas inte kostnaden på hyran måste den tas någon annanstans. Det finns inga gratisluncher. Jag avser därför inte att överväga att ta bort avkastningskravet på Jernhusen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.