Avhopp från polisutbildningen

Skriftlig fråga 2018/19:247 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-15
Överlämnad
2019-02-18
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt Polismyndigheten är myndighetens kompetensförsörjningsbehov 1 045 studenter per termin. Dagens besked om att nästan en av sju nyantagna polisstudenter lämnat polisutbildningen tre veckor in på terminen är i ljuset av detta bekymmersamt.

I medierna uppmärksammas i dag att hela 107 av de 771 nya polisstudenterna slutat. Redan i december 2018 meddelades att det beställda antalet utbildningsplatser på polisutbildningen minskats. Skillnaden mellan myndighetens kompetensförsörjningsbehov och antalet studenter som utbildas är fortsatt mycket stor. Det visar tydligt på behovet av fler åtgärder för att göra både utbildningen och yrket mer attraktivt.

Det är uppenbart att regeringen inte har förmågan att lösa polisbristen. Moderaterna driver just nu på för att regeringen ska genomföra den särskilda lönesatsning som riksdagen beslutat med Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Hittills har regeringen varit helt ovillig att agera. Samtidigt säger regeringen nej till att införa betald polisutbildning som Moderaterna föreslagit.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådets plan ut för att öka antalet kvalificerade sökande till polisutbildningen i den omfattning som krävs för att klara målet om 10 000 fler polisanställda till 2024?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:247 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/00555

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:247 av Johan Forssell (M)

Avhopp från polisutbildningen

Johan Forsell har frågat mig om hur min plan för att öka antalet kvalificerade sökande till polisutbildningen i den omfattning som krävs för att klara målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 ser ut.

Enligt Polismyndigheten klarade totalt 771 personer alla kvalifikationskrav och tester till polisutbildningen med start vårterminen 2019. Av dessa 771 dök 699 personer upp till utbildningsstarten i slutet av januari och tre veckor in i utbildningen är 679 kvar i utbildningen. Det är således färre avhopp än föregående termin.

En starkt bidragande orsak till dagens polistäthet är en för låg ambitionsnivå under lång tid. Inte minst har utbildningstakten varit alldeles för låg för att säkra personalförsörjningen. Regeringen har inlett ett arbete för att komma till rätta med dessa problem. Under den förra mandatperioden fördubblades antalet som utbildas till polis. Från och med i år har dessutom polisutbildningar startat på två nya lärosäten. I samband med omorganisationen av Polismyndigheten valde många poliser att lämna yrket. Denna utveckling har planat ut.

Det är i dagsläget rekordmånga som söker till polisutbildningen och de allra flesta som påbörjat utbildningen fullföljer den också. De största utmaningarna ligger i att få rätt sökande till utbildningen och i urvalsprocessen. Polismyndigheten arbetar intensivt med att få nya målgrupper att söka sig till yrket. Man arbetar också sedan en tid tillbaka med att effektivisera och snabba upp antagningsprocessen till polisutbildningen för att inte tappa sökande under prövningsfasen.

Regeringen har gett Polismyndigheten i uppdrag att jobba med attraktiviteten i polisyrket. Myndigheten bedriver ett arbete tillsammans med arbetstagarorganisationerna för öka attraktionskraften i en anställning vid Polismyndigheten. Att attraktiviteten i polisyrket ska förstärkas genom bättre villkor är också en del av 73-punktsprogrammet mellan S, MP, C och L.

Vad gäller Johan Forssells fråga om lönesatsning kan jag konstatera att det i den budget som beslutades för 2019 avsattes 360 miljoner kronor till polisen för förbättrade villkor. Som Johan Forssell säkert har konstaterat har Polismyndighetens anslag för 2019 ökats i enlighet med den budget som riksdagen beslutat om. Själva lönebildningsprocessen ska dock, som riksdagen framhåller, skötas av Polismyndigheten i samråd med berörda parter på arbetsmarknaden.

Jag kan konstatera att Polismyndigheten arbetar intensivt med att få fler lämpliga sökande till polisutbildningen och med att öka yrkets attraktionskraft. Regeringen är fast besluten om att fullfölja den stora resurssatsningen på och utvecklingen av Polismyndigheten och jag kommer givetvis att med kraft fortsätta att driva frågan om Polismyndighetens kompetensförsörjning.

Stockholm den 26 februari 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.