Till innehåll på sidan

Avgiftshöjningar för sjötransporter på de inre vattenvägarna

Skriftlig fråga 2015/16:1224 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-17
Överlämnad
2016-05-17
Anmäld
2016-05-18
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25
Besvarad
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

 

Sjöfartsverket lade den 15 mars i år fram ett förslag om nya farledsavgifter. Förslaget har enligt Sjöfartsverket tagits fram i syfte att möta den pågående strukturomvandlingen av sjönäringen och för att öka förståelsen för Sjöfartsverkets prissättning. Modellen har gjorts så enkel, rättvis och transparent som möjligt för att sjöfartsnäringen och transportköparna ska få en ökad förståelse för Sjöfartsverkets prissättning, men också lättare kunna förutse kostnaderna vid valet av transport.

Av förslaget framgår att de rabatter som i dag finns i systemet försvinner, däribland rabatten på lotsavgiften för sjöfarten på Vänern, i Trollhättekanal och i Mälaren samt borttagande av undantag från farledsavgift för transporter mellan hamnar i Brofjorden.

Enligt samstämmiga uppfattningar i branschen riskerar ovanstående förändringar att leda till att gods som i dag går på köl flyttas över till lastbilar med följd att ett redan hårt ansträngt vägnät belastas ytterligare, och att den kapacitet som sjöfart innebär inte utnyttjas. Beräkningar som branschen gjort ger vid handen att förslaget innebär att avgifterna ökar med ca 130 procent för godstransporter på Vänern.

Samtidigt som ovanstående sker ger regeringen Sjöfartsverket i uppdrag att ta fram konkreta planer för att flytta gods från väg och järnväg till sjöfart på de inre vattenvägarna. Transportstyrelsen, en annan statlig tillsynsmyndighet för sjöfarten, har dock valt att inte just nu gå vidare med frågan om lotsdispenser – en åtgärd som annars skulle kunna underlätta just tröskelkostnaderna för att ta godset via vattenvägen.

Båda myndigheterna, Sjöfartsverket och Transportsstyrelsen, lyder under Näringsdepartementet och infrastrukturministern.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag därför fråga statsrådet Anna Johansson: 

Är statsrådet medveten om ovanstående händelseutveckling, och vad gör i så fall statsrådet för att förhindra att godstransport förs från sjöfart till väg- eller järnvägstransport?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1224 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/03571/SUBT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1224 av Anders Åkesson (C) Avgiftshöjningar för sjötransporter på de inre vattenvägarna

Anders Åkesson har frågat mig om jag är medveten om att Sjöfartsverket tar fram ett förslag om nya farledsavgifter och vad jag gör för att förhindra att godstransport förs från sjöfart till väg- eller järnvägstransport.

Naturligtvis är jag väl medveten om att Sjöfartsverket tar fram en ny avgiftsmodell då detta grundas på ett regeringsbeslut från i somras. Riksdagen har beslutat om ekonomiska mål för Sjöfartsverket. Mot bakgrund bland annat av att dessa inte uppfyllts under de senaste åren beslutade regeringen den 25 juni 2015 om att ge Sjöfartsverket ett uppdrag att utarbeta en finansiell modell där ekonomiska värden kan varieras i syfte att uppnå en ekonomi i balans senast den 31 december 2017. Uppdraget redovisades till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) den 30 december 2015.

Sjöfartsverkets förslag till ny modell för farleds- och lotsavgifter är för närvarande ute på remiss med svarsdatum senast den 1 juni 2016.

Sjöfartsverket är ett affärsverk vars huvudsakliga inkomstkällor är farleds- och lotsavgifter. Det är Sjöfartsverket som till stora delar bestämmer avgifternas storlek. Jag varken vill eller kan föregå den process som nu pågår när det gäller Sjöfartsverkets nya avgiftsmodell.

När det gäller lotsdispenser är det korrekt som Anders Åkesson skriver att det är Transportstyrelsen som är ansvarig myndighet. Jag vill understryka att det redan i dag finns ett fungerande system för att erhålla undantag från lotsplikten genom s.k. lotsdispenser. Systemet och möjligheterna till lotsdispenser begränsas idag inte för trafik på de inre vattenvägarna utan finns som en möjlighet, efter tillstånd från Transportstyrelsen, för lotspliktiga fartyg i svenska farvatten oavsett trafiktyp eller område.

Jag har blivit informerad om att Transportstyrelsen har för avsikt att inleda ett arbete med en översyn av lotsplikten i hela landet. I ett sådant arbete kan även förändringar av regelverket för lotsdispenser komma att beröras.

Stockholm den 25 maj 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.