Avgiftshöjningar för sjöfarten

Skriftlig fråga 2021/22:676 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-12-20
Överlämnad
2021-12-20
Sista svarsdatum
2022-01-03
Anmäld
2022-01-11
Svarsdatum
2022-01-21
Besvarad
2022-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsverket avser att höja bland annat farleds- och lotsavgifter kraftigt 2022, vilket kan påverka näringslivets konkurrenskraft och sjöfartsnäringen negativt. Det gäller inte minst den industri och transportsektor som 2020 och 2021 drabbats av coronapandemins effekter på olika sätt.

Näringslivets transportråd, Transportföretagen, Svensk Sjöfart och Sveriges Skeppsmäklareförening har protesterat i ett öppet brev till infrastrukturministern i december 2021, bland annat mot Sjöfartsverkets beslutade avgiftshöjningar 2022. Man vill att regeringen skyndsamt uppdrar åt Sjöfartsverket att se över sitt beslut i syfte att skjuta på hela eller delar av höjningarna. Man lyfter också att modellen för finansiering till Sjöfartsverket inte är hållbar och behöver ses över.

Risken med avgiftshöjningarna är att om det blir för dyrt att angöra svenska hamnar kan rutter och linjenät komma att justeras och i stället gå till andra hamnar än svenska. Det försämrar tillgången till direkta transporter för svenska företag och leder till en överflyttning av gods från sjö till land. Detta hotar framåt också välfärden och jobben samt Sveriges ekonomi.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att bemöta intentionerna i det öppna brevet i december 2021 från intressenter för sjöfarten, i så fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:676 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2021/22: 676 av Jimmy Ståhl (SD)
Avgiftshöjningar för sjöfarten

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag kommer att bemöta intentionerna i det öppna brevet i december 2021 från intressenter för sjöfarten och i så fall hur.

Jag vill inleda med att påtala att det är Sjöfartsverket som utformar sina avgifter och beslutar om när de behöver höjas. Den höjning av farledsavgiften som kommer att genomföras vid årsskiftet är i hög grad motiverad av en förstärkning av det miljöincitament som finns inom farledsavgiften, vilket är en förändring som riksdagen efterfrågat i ett tillkännagivande till regeringen.

Regeringen har gjort en mängd förstärkningar av Sjöfartsverkets ekonomi under senare tid, och mer kommer åren framöver. Det rör sig om närmare 800 miljoner kronor vilket är ett mycket stort tillskott i ett historiskt perspektiv. Det har möjliggjort att Sjöfartsverket inte behövt höja avgifterna under pandemins mest akuta skede. Detta möjliggör även att Sjöfartsverket kan göra en del av de investeringar som behöver göras i myndighetens båt- och fartygsflotta som är eftersatt. På detta sätt säkerställs att myndigheten kan upprätthålla en service till sjöfarten med hög kvalitet.

Utöver dessa satsningar har regeringen även aviserat att införa en så kallad klimatkompensation till sjöfarten på 600 miljoner kronor 2023 och 2024 för att minska trycket på farledsavgiften och därigenom främja överflyttning av gods till sjöfart. Nu har Sjöfartsverket fått i uppdrag att lämna förslag på hur detta bäst bör utformas.

Jag kan konstatera att regeringen med alla dessa satsningar tar ansvar för såväl Sjöfartsverkets ekonomi och verksamhet som för sjöfartsnäringens villkor på ett mycket ansvarsfullt sätt.

Stockholm den 21 januari 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.