avgifter för utländska studenter

Skriftlig fråga 2001/02:1095 av Nisser, Per-Samuel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-23
Besvarad
2002-05-02
Anmäld
2002-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga 2001/02:1095

av Per-Samuel Nisser (m) till utbildningsminister Thomas Östros om avgifter för utländska studenter

Det är positivt med utbyte av studenter mellan länder och en ökad internationalisering är bra. Små högskolor och universitet har ofta ett mindre internationellt inslag i sin verksamhet. Därför är det viktigt att försöka öka den delen. Ett ökat antal utländska studenter har en positiv samhällsekonomisk effekt, det är viktigt att locka hit fler utländska studenter. För att lyckas med det krävs en ökad, kraftfull och samordnad marknadsföring av svenska utbildningar utomlands. Här bör svenska utlandsmyndigheter involveras i arbetet.

Det bör även bli möjligt för universitet och högskolor att ta ut avgifter av icke EES-studenter. För vissa kategorier av studenter är en avgift ett tecken på viss kvalitet i utbildningen. Det kan öka rekryteringen och kan och bör kombineras med olika stipendier. Det är viktigt att elever från utvecklingsländer med svag ekonomi kan få möjlighet till stipendier för sina studier. Det finns på många lärosäten utrymme för fler studenter. Därför kan ett ökat antal utländska studenter rymmas inom nuvarande totalbudget. Det bör understrykas att utländska studenter även medför en ökad kostnad oavsett finansieringsmodell.

Ämnar statsrådet att vidta åtgärder för att möjliggöra att ta ut en avgift av utländska studenter?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1095 besvarad av

den 2 maj

Svar på fråga 2001/02:1095 om avgifter för utländska studenter

Utbildningsminister Thomas Östros

Per-Samuel Nisser har frågat mig om jag ämnar vidta åtgärder för att möjliggöra för universitet och högskolor att ta ut avgifter av utländska studenter.

Jag anser att det är positivt med utbyte av studenter mellan länder. Inflödet av utländska studenter bör öka och Sveriges universitet och högskolor bör i än högre utsträckning internationaliseras. Utländska studenter är på många sätt en tillgång för undervisnings- och forskningsmiljöernas utveckling, vitalitet och kvalitet. Ett ökat utbyte över våra gränser och en ökad internationalisering av våra lärosäten uppnås dock inte genom att vissa utländska studenter tvingas betala för sina studier, tvärtom har avgifter snarare motsatt effekt.

Jag har under det senaste halvåret besvarat två interpellationer rörande samma fråga. Jag ger samma svar till Per-Samuel Nisser som jag gav till interpellanterna Per Bill och Yvonne Andersson. Att avgiftsbelägga studier för personer som kommer från länder utanför EES-området skulle leda till färre utländska studenter vid våra lärosäten. Det skulle även leda till en olycklig uppdelning av studenter i olika kategorier. En avgift skulle i första hand slå mot studenter från länder med svagare ekonomi. Avgiftsfriheten inom svensk högre utbildning ska gälla alla oavsett bakgrund och ekonomiska möjligheter. Detta är även den politik som presenterades i propositionen Den öppna högskolan (2001/02:15) och som antogs av riksdagen i december 2001.

Per-Samuel Nisser efterlyser en samordnad marknadsföring av svensk utbildning utomlands. Regeringen har givit i uppdrag till Svenska institutet att samordna och få i gång en samlad informations- och marknadsföringsinsats i syfte att öka kunskapen om och intresset för Sverige som utbildningsland. I detta uppdrag ingår även att skapa en elektronisk informationsportal med samlad information om den svenska högskolan till utländska studenter. Även detta beskrivs närmare i propositionen Den öppna högskolan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.