Till innehåll på sidan

avfallsskattens negativa konsekvenser

Skriftlig fråga 1999/2000:936 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-15
Anmäld
2000-05-23
Besvarad
2000-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 1999/2000:936

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till finansminister Bosse Ringholm om avfallsskattens negativa konsekvenser

En majoritet i riksdagen har beslutat om en avfallsskatt fr.o.m. den 1 januari i år. Syftet med att ta ut en avgift på 250 kr/ton avfall som deponeras på större sopanläggningar sades vara att minska sopmängden.

Moderaterna var det enda parti som sade nej till denna nya miljöskatt. Vi varnade bl.a. för att avfallet i stället skulle hamna i naturen och att beslutet missgynnade större välorganiserade deponianläggningar. Tyvärr tycks vi ha fått rätt. Nedskräpningen i naturen har ökat.

Avser regeringen att ompröva avfallsskatten och dess utformning?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:936 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 1999/2000:936 om avfallsskattens negativa konsekvenser

Finansminister Bosse Ringholm

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig om regeringen avser att ompröva avfallsskatten och dess utformning.

I samband med avfallsskattens införande uttalade regeringen i proposition 1998/99:84 att den har för avsikt att år 2004 följa upp och utvärdera hur det nuvarande systemet för avfallsbeskattning fungerat.

I den nämnda propositionen uttalade regeringen också att man inte kunde bortse från risken för ökad illegal deponering och nedskräpning till följd av ökade kostnader för deponering samt att det var viktigt att tillsynsmyndigheterna följde utvecklingen. Vidare uttalades att ett behov av ökad tillsyn och kontroll inte kunde uteslutas.

Lagen om skatt på avfall har varit i kraft i knappt fem månader. Det är mycket svårt att på detta tidiga stadium kunna säga vilka effekter lagen har haft. Regeringen har dock beslutat att ge Naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga hur kommunerna planerar att omhänderta sitt avfall. I detta uppdrag ingår att preliminärt bedöma hur skatten på avfall som deponeras har påverkat kommunernas planering. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni år 2000. En utgångspunkt för Marietta de Pourbaix-Lundins fråga är att nedskräpningen i naturen ökat till följd av avfallsskattens införande. Eftersom jag inte vet exakt vad hon grundar sitt antagande på är det svårt att bemöta hennes påstående. Jag kan inte göra annat än peka på de uttalanden av regeringen som jag just redogjort för.

Svaret på Marietta de Pourbaix-Lundins fråga blir således att regeringen för närvarande inte avser att ompröva avfallsskatten och dess utformning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.