Avdrag för bilresande under coronakrisen

Skriftlig fråga 2020/21:580 av Monika Lövgren (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-19
Anmäld
2020-11-20
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Arbetsmiljöverket har gått ut till allmänheten med råd för att undvika smitta av covid-19. Råden innebär att man uppmanar människor att välja alternativa färdmedel som att cykla, gå eller åka bil till arbete eller studier.

Skatteverkets krav för att kunna göra avdrag för resa med egen bil i sin deklaration är att man måste tjäna två timmar varje dag jämfört med vid resa med kollektivtrafik.

Framför allt ställs tre krav på den som vill göra reseavdrag med bil:

  1. Avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen måste vara minst fem kilometer.
  2. Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafiken måste vara minst två timmar per dygn.
  3. Man får bara göra avdrag för den del av ens utgifter som överstiger 11 000 kronor per år.

Detta innebär att de som inte uppfyller dessa krav inte kommer att vara berättigade till reseavdraget.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer regeringen att se över reglerna om avdrag för resa i egen bil så att det blir möjligt att göra avdrag även om man inte uppfyller de i dag gällande kraven?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:580 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:580 av Monika Lövgren (SD)
Avdrag för bilresande under coronakrisen

Monika Lövgren har frågat mig om regeringen med anledning av pandemin kommer att se över reglerna om avdrag för resa i egen bil.

Pandemin har drabbat Sverige och världen hårt och en viktig del i att minska smittspridningen är att hålla avstånd och att ha få nära kontakter. För att färdas så säkert som möjligt är det viktigt att undvika trängsel under resan till arbetsplatsen. Folkhälsomyndigheten har därför rekommenderat att så många som möjligt arbetar hemifrån och att, vid resor till arbetet, i första hand gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik.

För att hantera ökade arbetskostnader till följd av pandemin har regeringen i budgetpropositionen för 2021 aviserat ett kommande förslag om en tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster. Reduktionen är tänkt att kompensera för de ökade arbetskostnader av olika slag som kan uppstå till följd av pandemin, exempelvis med anledning av ändrade färdsätt och färdmönster till och från arbetet. Det kommande förslaget föreslås gälla under 2021 och 2022. Vid sidan av detta fortlöper arbetet inom Regeringskansliet med att ta fram ett förslag till ett nytt avståndsbaserat och färdmedelsneutralt reseavdrag.

Stockholm den 2 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.