Till innehåll på sidan

Av- och utvisning av personer som fått avslag på sin asylansökan

Skriftlig fråga 2016/17:137 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-17
Överlämnad
2016-10-17
Anmäld
2016-10-18
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

SR Ekot har i dag (den 17 oktober 2016) rapporterat att allt fler asylsökande som fått avslag på sin asylansökan avviker. Siffror från Migrationsverket som Ekot tagit del av visar att av de 3 200 personer som fått avslag på sin ansökan och därmed fått indraget bistånd har ca 1 150 personer försvunnit. Detta enbart efter att den nya lagen om bistånd och boende trädde i kraft i början av sommaren.

Enligt Migrationsverkets prognos beräknas att fram till 2020 kommer över 46 000 personer att försvinna spårlöst och hålla sig gömda. Det finns redan i dag ca 19 000 öppna polisärenden om av- och utvisning. 

Det är ett skuggsamhälle som håller på att växa fram i Sverige.

För att underlätta för fler av- och utvisningar har Moderaterna föreslagit fler försvarsplatser för avvisning och vi har även föreslagit nya regler för dessa. Det måste vara skillnad mellan ett ja och ett nej i asylprocessen. Har man skyddsskäl ska man få stanna, men har man inte det ska man återvända.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder och initiativ avser minister att vidta för att fler som fått avslag på sin asylansökan av- eller utvisas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:137 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr 2016/07094/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:137 av Johan Forssell (M) Av- och utvisning av personer som fått avslag på sin asylansökan

Johan Forssell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler som fått avslag på sin asylansökan av- eller utvisas.

För att kunna upprätthålla en långsiktigt hållbar och human migrationspolitik är det avgörande att personer, som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl, har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut, så snabbt som möjligt återvänder till sitt hemland eller något annat land.

Regeringen har vidtagit en rad olika åtgärder för att återvändandet ska kunna öka. Bland annat har regeringen nyligen tecknat ett samförståndsavtal om återtagande med Afghanistan, vilket kan bidra till att korta väntetiderna för personer som ska återvända till Afghanistan och bidra till en mer välordnad och förutsägbar process.

Återvändandet har också ökat under 2016. Mellan januari och september var det totalt 15 500 personer som återvände, vilket är ca 70 procent mer än under motsvarande period 2015.

I syfte att underlätta och effektivisera arbetet med återvändandet har regeringen även tillfört ytterligare resurser till berörda myndigheter.

I regleringsbreven för 2016 har Migrationsverket och Polismyndigheten med bistånd av Kriminalvården fått i uppdrag att genomföra en försöksverksamhet som ska effektivisera återvändandet. Uppdraget ska redovisas senare i höst. Vidare har myndigheterna fått i särskilt uppdrag att korta tiden från ansökan till återvändande, att placera ut särskilda återvändandesambandsmän vid valda utlandsmyndigheter samt att utöka antalet förvarsplatser. Sedan den 1 oktober är hundra nya tillfälliga förvarsplatser i drift och Migrationsverket ska den 30 november redovisa en permanent lösning.

Det höga antalet asylsökande under 2015 innebär att antalet personer som ska återvända kommande år beräknas öka betydligt. Att uppnå ett rättssäkert och bättre fungerande återvändande är en viktig fråga för regeringen. Därför presenterade regeringen den 22 september ytterligare nio åtgärder. Det handlar bl.a. om att polisen ska få möjligheter att genomföra arbetsplatsinspektioner baserade på riskbedömningar för att kontrollera att arbetsgivare inte anställt personer som inte får vistas i Sverige, om åtgärder för att kunna fastställa identiteten på personer som kan antas befinna sig i landet utan uppehållstillstånd, och om förbättrade regler för förvar.

Regeringen kommer fortsätta följa frågan noga för att säkerställa att det finns ett fungerande återvändande.

Stockholm den 26 oktober 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.