Till innehåll på sidan

Automatiserat beslutsfattande och beivrande av fusk

Skriftlig fråga 2020/21:663 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-24
Överlämnad
2020-11-24
Anmäld
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Riksrevisionen publicerade nyligen rapporten Automatiserat beslutsfattande i statsförvaltningen, där det automatiserade beslutsfattandet hos tre myndigheter utvärderas. En av de myndigheter som använder sig av automatiserat beslutsfattande och som utvärderas i rapporten är Försäkringskassan.

De tre myndigheter som utvärderas i rapporten får en övergripande gemensam rekommendation: De bör följa upp sina automatiserade beslut i syfte att säkerställa att de varit korrekta.

För Försäkringskassan tillkommer ytterligare två rekommendationer. En av dem är att fortsätta arbetet med att införa kontroller baserat på riskprofiler i föräldrapenningen för att motverka felaktiga utbetalningar.

I en rapport från Försäkringskassan från 2019 (2019:3) uppskattas kostnaden för de felaktiga utbetalningarna inom den tillfälliga föräldrapenningen till drygt 1 miljard kronor. Av denna kostnad uppskattas ungefär 620 miljoner kronor som avsiktliga, där den sökande misstänks avsiktligt har lämnat felaktiga uppgifter.

Arbetet mot fusk måste fortsätta. Det är en ekonomisk fråga – stora belopp som hamnar i fel fickor – men också viktigt för förtroendet för såväl föräldrapenningen som socialförsäkringarna i stort.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Försäkringskassan implementerar de rekommendationer som Riksrevisionen lämnar i sin rapport?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:663 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:663 av Maria Malmer Stenergard (M)
Automatiserat beslutsfattande och beivrande av fusk

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag som statsråd avser att vidta för att säkerställa att Försäkringskassan implementerar de rekommendationer som Riksrevisionen lämnar i sin rapport Automatiserat beslutsfattande i statsförvaltningen (RIR 2020:22).

Välfärdssystemen finansieras kollektivt av skattebetalarna. Därför är det väldigt angeläget för regeringen att utbetalningarna från systemen är korrekta och att de endast sker till de mottagare som de är avsedda för. Det gäller oavsett om myndighetsbeslutet som ligger till grund för en utbetalning är automatiserat eller inte. Regeringen har därför i budgetpropositionen för 2021 infört ett övergripande mål för att minska de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen och avsatt medel till bland annat Försäkringskassan för att intensifiera arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar.

Både Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen och Försäkringskassan har tidigare uppmärksammat området som granskas i rapporten. Försäkringskassan har till exempel i en rättslig kvalitetsuppföljning från 2019 för automatiserade beslut inom tillfällig föräldrapenning identifierat åtgärder som ligger i linje med Riksrevisionens granskningsrapport. Regeringen har nyligen, bland annat mot bakgrund av det som den nu aktuella frågan avser, tillsatt en utredning i syfte att se över den tillfälliga föräldrapenningen. Utredningen ska slutrapportera i maj 2022.

Rekommendationer i granskningsrapporten som rör Försäkringskassan kommer att tas om hand inom ramen för regeringens ordinarie styrning av myndigheten. Regeringen avser att återkomma med en redovisning av regeringens bedömning av rapporten i den skrivelse som kommer att lämnas till riksdagen inom fyra månader från överlämnandet av rapporten i enlighet med riksdagens anvisning.

Stockholm den 2 december 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.