Auktorisation av rektorer

Skriftlig fråga 2005/06:1544 av Larsen, Sofia (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-05
Anmäld
2006-05-05
Besvarad
2006-05-09
Svar anmält
2006-05-10
Besvarad
2006-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga 2005/06:1544 av Sofia Larsen (c) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Auktorisation av rektorer

Myndigheten för skolutveckling redovisade nyligen ett förslag om certifiering av landets rektorer. Den framtida rektorsutbildningen ska vara tvådelad och examination ska leda till en certifiering. Samtidigt som Myndigheten för skolutveckling föreslår en certifiering av rektorer har regeringen tillsatt en utredning för auktorisation av lärare som ska bygga på skollagens bestämmelser där lärarexamen krävs för tillsvidareanställning som lärare. Något liknande examenskrav finns inte för innehav av rektorstjänst i dag.

Skolministern har tidigare uttalat att en auktorisation för lärare kan bidra till att främja förskolans och skolans utveckling och kvalitetssäkra läraryrket. Ministern menar också att en auktorisation kan bidra till att utveckla skolans arbetsorganisation och stärka professionen.

Rektors huvudgift är att leda skolans verksamhet så att målen i läroplan och kursplan nås samt att skolan håller en hög kvalitet. Rektors kunskap och ledarskap är alltså av stor betydelse.

Hur kommer statsrådet att verka för att det utreds en auktorisation av rektorer?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1544 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 2005/06:1544 om auktorisation av rektorer

Statsrådet Ibrahim Baylan

Sofia Larsen har frågat mig hur jag kommer att verka för att det utreds auktorisation av rektorer.

Jag vill inledningsvis understryka det som sagts många gånger tidigare, nämligen att rektorer och andra skolledare är viktiga för skolans resultat och utvecklingen i skolan. Rektor har enligt dagens skolförfattningar ansvar för undervisning och annan verksamhet i skolan samt ett särskilt ansvar för skolans utveckling och för att kvalitet, måluppfyllelse och nationell likvärdighet kan säkras i undervisningen.

I ett utkast till lagrådsremiss med förslag till ny skollag samt i en departementspromemoria med förslag till vuxenutbildningslag, som Utbildnings- och kulturdepartementet utarbetade under 2005, föreslås rektor få ett tydligare ledningsansvar för den pedagogiska verksamheten i förskolan och skolan. I detta innefattas ansvar och beslut om övergripande organisation av det pedagogiska arbetet, arbete med barn och elever i behov av särskilt stöd, formerna för samarbete mellan skolan och hemmen med mera. Viktiga delar av rektors ansvar är också frågor som rör den nya lagen (2006:67) mot diskriminering och kränkande behandling av barn och elever, ansvaret för det systematiska kvalitetsarbetet och elevers rätt till inflytande.

För att rektorerna ska kunna fullgöra sitt breda uppdrag, med många gånger grannlaga och svårbedömda frågor, måste de ha kunskap och kompetens för det. Det gäller till exempel rektors myndighetsansvar och hur man kan leda en stor och komplex verksamhet som skolan.  Jag anser att det är nödvändigt att prioritera en bra nationell rektorsutbildning, som därmed blir ett viktigt verktyg för att garantera den nationella likvärdigheten i skolan.

Myndigheten för skolutveckling har i sitt förslag till ny rektorsutbildning utgått från att rektor har ett viktigt nationellt uppdrag och ett tydligt ansvar för likvärdigheten i svensk skola. Det är enligt myndigheten ett starkt argument för att en del av utbildningen görs obligatorisk.

Jag kan se ett värde i att ett yrke, eller vissa kunskaper inom ett yrke, manifesteras genom någon form av reglering. Därför har regeringen beslutat att utreda frågan om auktorisation av lärare. Jag ser vidare Myndigheten för skolutvecklings förslag att en del av rektorsutbildningen ska vara obligatorisk som positivt. Examination genom certifiering kan vara ett sätt att bidra till att nationellt kvalitetssäkra ledarskapet och öka förtroendet för skolan från elever, föräldrar och samhället i övrigt.

Förslaget om en ny rektorsutbildning remissbehandlas för närvarande. Därefter kommer förslaget att beredas vidare i Regeringskansliet. Den del som avser obligatorisk certifiering kommer dock att beredas i särskild ordning.

Jag kommer att noga överväga de skäl som talar både för och emot en reglering av lärares respektive rektorers arbetsuppgifter genom auktorisation eller certifiering samt innebörden av en sådan reglering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.