auktorisation av hovslagare

Skriftlig fråga 2000/01:189 av Pettersson, Marina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-09
Anmäld
2000-11-14
Besvarad
2000-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga 2000/01:189

av Marina Pettersson (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om auktorisation av hovslagare

Fler och fler svenskar är intresserade av hästar. Detta visar sig i ökat hästantal som nu är uppe i ca 200 000 djur. Antalet fritids- och sporthästar har ökat och därmed också antalet hästägare med liten eller ingen erfarenhet av hästskötsel.

Alla hästar är i behov av hovvård. Det har i flera sammanhang framförts önskemål om någon form av auktorisation av hovslagare. Vem som helst kan i dag, oavsett utbildning och erfarenhet kalla sig hovslagare. Därmed är det svårt för hästägare att avgöra om en hovslagare har tillräcklig utbildning och erfarenhet i fråga om hovvård och hovslageri.

Vid flera tillfällen har det inträffat att personer som uppgett sig vara hovslagare utfört ingrepp och på grund av okunnighet orsakat djuren lidande och skada. Den stora efterfrågan på hovslagare i kombination med djurägarens ofta bristande kunskaper i ämnet har i vissa fall lett till att det har utförts ett hovslageriarbete av låg kvalitet, vilket är en betydande riskfaktor för hästarnas hälsa och djurskyddet.

I Sverige lägger vi stor vikt vid djurskyddsintresset och en av de grundläggande bestämmelserna i djurskyddslagen är att djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Vad avser jordbruksminister Margareta Winberg vidta för åtgärder för att avhjälpa avsaknaden av auktorisation av hovslagare?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:189 besvarad av

den 15 november

Svar på fråga 2000/01:189 om auktorisation av hovslagare

Jordbruksminister Margareta Winberg

Marina Pettersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att avhjälpa avsaknaden av auktorisation av hovslagare.

En god klöv- och hovvård är mycket viktig för djurens välbefinnande och de djur som främst är i behov av sådan vård är hästar och nötkreatur. Jag anser att det är av stor vikt att hovslageriverksamheten bedrivs på ett djurskyddsmässigt godtagbart sätt. Om hovslageri och klövvård utförs på ett felaktigt sätt kan det medföra stor skada och lidande för djuren. Det är därför viktigt att den som utför sådana ingrepp i levande vävnad besitter goda kunskaper och praktisk färdighet.

För den enskilde hästägaren kan det vara svårt att bedöma om en hovslagare utfört ett riktigt arbete och skadan kan då redan vara skedd. Därför föreslog regeringen redan i proposition 1993/94:68 om lagändringar på djurhälsoområdet att ett system skulle införas för godkännande av hovslagare. Ett sådant system skulle innebära att hästägare ges möjlighet att anlita en hovslagare med dokumenterat goda kunskaper. Genom förordningen (1993:1486) om godkännande av hovslagare infördes också ett sådant system.

Det ankommer på Statens jordbruksverk att föreskriva villkor för auktorisation av hovslagare. Jordbruksverket ska bl.a. fastställa vilka kunskaper som ska krävas av den enskilde för att bli auktoriserad som hovslagare samt hur förfarandet för godkännande ska utformas.

Jag förutsätter att Jordbruksverket så snart det är möjligt kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med de eventuella problem som finns inom hovslageriverksamheten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.