Attacker mot kristna kopter

Skriftlig fråga 2019/20:1906 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-05
Överlämnad
2020-08-07
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-21
Sista svarsdatum
2020-08-21
Besvarad
2020-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Runt om i världen är situationen för kristna på många håll mycket svår, och på flera håll har det under senare tid förvärrats, vilket gjort dem till världens mest förföljda grupp.

Egyptens ursprungsbefolkning kopterna, som är en kristen minoritet, har länge varit utsatt för förtryck och attacker. Förutom att kopterna har utsatts för våld och även mord har ett stort antal kyrkor och affärer attackerats, plundrats eller satts i brand. För ungefär hundra år sedan fanns det över 55 000 judar i Egypten, och i dag finns det bara ett fåtal kvar.

Kopterna har attackerats av bland annat Muslimska brödraskapets anhängare. När Brödraskapet till slut tvingades från makten i Egypten var det många som kände hopp om en rejäl förändring, men tyvärr är den koptiska gruppen fortfarande hårt utsatt. Det har även förekommit att islamister öppet uppmanat till våld mot kristna. Kopter har dessutom brutalt mördats av Islamiska staten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer ministern ta initiativ till att Sverige visar sitt tydliga stöd för kristna kopter i Egypten och verka för att FN och EU ska ställa tydliga krav på Egyptens regering att garantera kristnas säkerhet och rättigheter samt stoppa de uppmaningar till våldsanvändning gentemot kristna som förekommer runt om i landet?

 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1906 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)




Svar på fråga 2019/20:1906 av Sara Gille (SD)
Attacker mot kristna kopter

Sara Gille har frågat mig om jag kommer att ta initiativ till att Sverige visar sitt tydliga stöd för kristna kopter i Egypten och verka för att FN och EU ska ställa tydliga krav på Egyptens regering att garantera kristnas säkerhet och rättigheter.

Trenden vad gäller efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna i Egypten är oroande. Detta redogörs också för i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Egypten, som publicerades i juni.

Regeringen tar regelbundet upp frågor om mänskliga rättigheter, inklusive individuella fall, i möten med egyptiska företrädare. Sveriges ambassad i Kairo håller regelbunden kontakt med civilsamhällesföreträdare.

Ambassaden arbetar också kontinuerligt för att sätt stödja religiösa minoriteter i Egypten. Sveriges särskilda sändebud för interkulturell och interreligiös dialog har vid flera besök i Egypten också haft möten med företrädare för bland annat den koptiska kyrkan, inklusive den koptiske påven Tawadros II.

EU bedriver också en omfattande verksamhet som syftar till att stärka demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Egypten.

Stockholm den 21 augusti 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.