Till innehåll på sidan

att antalet fickstölder ökar i Stockholm

Skriftlig fråga 1999/2000:819 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-04-12
Besvarad
2000-04-19
Anmäld
2000-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 april

Fråga 1999/2000:819

av Margareta Cederfelt (m) till justitieminister Laila Freivalds om att antalet fickstölder ökar i Stockholm

Antalet stölder begångna av ficktjuvar har ökat dramatiskt i Stockholms innerstad. Stölderna begås av internationella ligor. Polisbristen i Sverige i stort och Stockholm i synnerhet är naturligtvis känd bland dessa internationella ligor.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga justitieministern:

Vilka åtgärder kommer justitieministern att vidta för att minska antalet fickstölder i Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:819 besvarad av

den 19 april

Svar på fråga 1999/2000:819 om att antalet fickstölder ökar i Stockholm

Justitieminister Laila Freivalds

Margareta Cederfelt har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet fickstölder i Stockholm.

Från Polismyndigheten i Stockholm har jag inhämtat att antalet fickstölder där har ökat från ca 10 300 år 1995 till ca 13 000 år 1999. Utvecklingen hittills i år tyder på att den trenden fortsatt. Det har förekommit att personer i internationella ligor gripits för fickstölder och att förundersökningen visat att syftet med vistelsen i landet varit att begå brott. Det är däremot inte möjligt att fastställa i vilken mån den här typen av grupper kan hållas ansvariga för det ökade antalet anmälda brott.

Man kan i ett internationellt perspektiv konstatera att alla huvudstäder har problem med denna typ av brottslighet. Att utvecklingen av antalet fickstölder i Stockholm är ökande hör till viss del ihop med det ökade antalet tillfällen till brott som de senaste årens tillströmning av turister inneburit. För att förebygga och bekämpa den här typen av brott är inte antalet poliser avgörande som frågeställaren utgår från. Det krävs i stället ett spektrum av långsiktiga åtgärder som inriktas på att minska nyrekryteringen till kriminella livsstilar och kontinuerliga problemorienterade insatser för att minska tillfällena till brott.

Exempelvis har Stockholmspolisen under ett antal år haft riktade insatser mot fickstölder, främst under sommarmånader och jultid, i samverkan med bl.a. hotell, butiker och lokaltrafik i city. Resultatet av dessa insatser har varit en minskning i antal brott.

Sveriges operativa deltagande i Schengensamarbetet kommer att kunna ge polisen verktyg för att, både på nationell och lokal nivå, förhindra en del av den här typen av brottslighet när den begås av internationella ligor och därigenom är gränsöverskridande. Jag vet att man redan nu har gjort vissa erfarenheter vid de polismyndigheter som bedriver försöksverksamhet med gränskontroll mot länder utanför Schengensamarbetet.

Utnyttjandet av det gemensamma efterlysningsregistret Schengen Informationssystem (SIS) kommer också att kunna bidra till att internationella ligor som bedriver gränsöverskridande kriminell verksamhet inte kan dra nytta av ett Europa utan inre gränser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.