åtgärdsprogram för luftkvalitet

Skriftlig fråga 2003/04:144 av Domeij, Åsa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-27
Anmäld
2003-10-28
Besvarad
2003-11-05
Svar anmält
2003-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga 2003/04:144

av Åsa Domeij (mp) till miljöminister Lena Sommestad om åtgärdsprogram för luftkvalitet

I miljöbalken finns bestämmelser om bindande gränsvärden för miljökvalitet, miljökvalitetsnormer. Om miljökvalitetsnormerna inte klaras ska åtgärdsprogram upprättas. I storstadsregionerna Stockholm och Göteborg överskrids gällande miljökvalitetsnormer för luftkvalitet. Därför har länsstyrelserna överlämnat förslag till åtgärdsprogram till regeringen. En stor del av förslagen i åtgärdsprogrammen består av förslag till författningsändringar som man inte råder över regionalt utan är frågor för riksdag och regering. Detta tyder på att ansvar och befogenheter inte hänger ihop och att man har alltför lite stöd i miljölagstiftningen för att regionalt åstadkomma verkningsfulla åtgärdsprogram.

Har miljöministern gjort bedömningen att erfarenheterna från arbetet med åtgärdsprogram i Stockholm och Göteborg tyder på att miljöbalken behöver stärkas, så att det på den regionala nivån går att utarbeta verkningsfulla åtgärdsprogram?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:144 besvarad av

den 5 november

Svar på fråga 2003/04:144 om åtgärdsprogram för luftkvalitet

Miljöminister Lena Sommestad

Åsa Domeij har frågat mig om jag har gjort bedömningen att erfarenheterna från arbetet med åtgärdsprogram i Stockholm och Göteborg tyder på att miljöbalken behöver stärkas så att det på den regionala nivån går att utarbeta verkningsfulla åtgärdsprogram.

Som Åsa Domeij nämner har länsstyrelserna i Stockholms län och Västra Götalands län, på regeringens uppdrag, utarbetat förslag till åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Stockholms län respektive Göteborgsregionen. Länsstyrelsen i Stockholms län har även lämnat en delrapport om ett åtgärdsprogram för partiklar (PM10) som kommer att slutrapporteras den 31 december 2003. Åtgärdsprogrammen om kvävedioxid har remitterats och slutdatum för remissvar var den 15 oktober 2003. Ett flertal remissinstanser har dock beviljats förlängd tid. Remissvaren har därför ännu inte sammanställts och jag har alltså inte möjlighet att nu redovisa vad remissinstanserna har lämnat för synpunkter. Dessutom kommer slutrapporten om åtgärdsprogrammet för partiklar i Stockholms län att remitteras under januari@mars 2004. Beredningen av åtgärdsprogrammen har alltså precis påbörjats och det är därför alltför tidigt för mig att uttala mig om eventuella behov av ändringar i miljöbalken. Några tidigare genomförda projekt med åtgärdsprogram att dra slutsatser ifrån finns inte heller.

Vilka åtgärder som kan tas in i ett åtgärdsprogram regleras inte närmare i miljöbalken, men av förarbetena kan utläsas att innebörden av begreppet åtgärd är vid och exempelvis omfattar såväl ekonomiska och administrativa styrmedel som avtal och informationskampanjer. Det är således inte regelverkets begränsningar som har föranlett länsstyrelserna att föreslå åtgärder som kräver författningsändringar framför sådana som man råder över regionalt eller lokalt. Det kan därmed inte uteslutas att det finns andra kombinationer av åtgärder som kan leda till att miljökvalitetsnormen uppfylls. Dessutom kan en åtgärd i ett program vara just att initiera en process som syftar till en förordnings- eller lagändring. Några längre gående befogenheter för de regionala myndigheterna i sistnämnda avseende torde inte vara aktuella för närvarande. Regeringen kommer dock att noggrant utvärdera och följa upp det pågående arbetet med åtgärdsprogrammen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.