Åtgärder mot vattenbrist

Skriftlig fråga 2019/20:591 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Sista svarsdatum
2019-12-18
Svarsdatum
2019-12-19
Besvarad
2019-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Nästan var fjärde kommun som har svarat på en enkät från Ekot upplever att problemen med vattenbrist blivit större. Det är kommunerna som har huvudansvaret för den allmänna dricksvattenförsörjningen, och kostnader för dricksvatten finansieras genom va-taxan.

Ministern har i en tidigare interpellationsdebatt anfört att regeringen har vidtagit andra åtgärder för att stödja ansvariga aktörer i arbetet med att säkra vattenförsörjningen, bland annat genom att tillföra medel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur säkerställer statsrådet vad pengarna går till och om åtgärderna leder till resultat?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:591 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

02177/Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:591 av Alexandra Anstrell (M)

Åtgärder mot vattenbrist

Alexandra Anstrell har, med anledning av att kommuner upplever att problemen med vattenbrist blivit större, frågat statsrådet Mikael Damberg om hur statsrådet säkerställer vad pengarna som tillförts aktörer för att säkra vattenförsörjningen går till och om åtgärderna leder till resultat. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

De senaste årens torka under sommarhalvåret har bidragit till att samverkan mellan många myndigheter både centralt, regionalt och lokalt, liksom olika sätt att kommunicera har utvecklats. SMHI och SGU har t.ex. utvecklat gemensamma webbtjänster för att informera allmänhet och kommuner om vattensituationen, men också där allmänhet kan rapportera in data om grundvatten till SGU.

Kommunerna bär det huvudsakliga ansvaret för att säkerställa tillgång till rent vatten. Regeringen och de statliga myndigheterna arbetar med flera olika åtgärder för att hantera vattensituationen på både kort och lång sikt.

Regeringen har de senaste åren gjort en rad satsningar på vattenområdet.
I det följande ges ett antal exempel.

Regeringen har avsatt medel under 2018–2020 för att huvudsakligen in-vesteras i att stärka landskapets egen förmåga att buffra och balansera vattenflöden, öka tillskottet till grundvattnet och öka vattenrening. Mer vatten ska kunna magasineras och hållas kvar i markerna, genom att i större utsträckning restaurera och anlägga våtmarker. Våtmarkerna bidrar till att bromsa upp och hålla kvar vatten i landskapet och förhindra vattenavrin-ning.

Regeringen har under 2018 och 2019 avsatt särskilda medel till SMHI för att bl.a. bygga upp kunskap om samhällets uttag av vatten samt studera åtgärder för att motverka vattenbrist i ytvattentäkter.

Regeringen har ökat anslaget till länsstyrelserna under åren 2018–2021 för inrättande av vattenskyddsområden och vattenförsörjningsplaner.

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har för åren 2018–2020 fått medel för att kunna bistå kommuner och län med fördjupade kartläggningar av grundvattenresurser i särskild utsatta regioner.

Regeringen följer löpande myndigheternas arbete och resultatet av åtgärder-na kommer bl. a. att redovisas i respektive myndigheters årsredovisningar.

Stockholm den 19 december 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.