Åtgärder mot våldet och otryggheten

Skriftlig fråga 2005/06:776 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-12
Anmäld
2006-01-17
Besvarad
2006-01-24
Svar anmält
2006-01-24
Besvarad
2006-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga 2005/06:776 av Ragnwi Marcelind (kd) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Åtgärder mot våldet och otryggheten

Folkhälsoinstitutet har nyligen genomfört en utredning av folkhälsopolitiken ur ett genusperspektiv. Rapporten som följde tar upp en rad punkter och förslag på åtgärder för förbättringar. Bland annat slår man fast att kvinnors utsatthet är att betrakta som ett folkhälsoproblem. Rapporten visar bland annat att mäns våld mot kvinnor utgör ett omfattande men försummat folkhälsoproblem. 16 % av alla förvärvsarbetande kvinnor uppger att de det senaste året har utsatts för arbetsrelaterade sexuella trakasserier, eller annan kränkning på grund av kön, av arbetsgivare, arbetskamrater eller andra personer. Kvinnor upplever att de har en mer begränsad tillgång till rekreation i natur på grund av rädsla för överfall.

Folkhälsoinstitutet föreslår i sin rapport att frihet från könsrelaterat våld blir ett nytt målområdesövergripande delmål inom folkhälsopolitiken och förordar fortsatt stöd till landets kvinno- och mansjourer. Man vill också se att förebyggande arbete mot sexuella trakasserier bedrivs i skolor. Man efterlyser utbildningsinsatser för sjukvårdspersonal för förbättrad diagnostisering av våld mot kvinnor, och att screening om utsatthet för våld genomförs vid mottagningar för mödrahälsovård. Vidare föreslår man att idrottsförbunden utökar sitt jämställdhetsarbete och att genusforskning om mäns riskkonsumtion av alkohol, narkotika och spelande förstärks.

Kristdemokraterna har i olika sammanhang lyft fram de kraftigt ökade problemen med våld och otrygghet för kvinnor. Det är nu hög tid att regeringen vidtar åtgärder för att minska våldet och otryggheten.

Vilka konkreta åtgärder är justitieministern beredd att vidta utifrån Folkhälsoinstitutets rapport?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:776 besvarad av

den 24 januari

Svar på frågorna 2005/06:772 om folkhälsan och våld mot kvinnor och 776 om åtgärder mot våldet och otryggheten

Statsrådet Morgan Johansson

Elina Linna har frågat mig ifall jag avser att vidta några åtgärder för att ur ett folkhälsoperspektiv motverka kvinnors utsatthet. Ragnwi Marcelind har frågat vilka åtgärder justitieministern är beredd att vidta utifrån Folkhälsoinstitutets rapport. Arbetet i regeringen är fördelat så att det är jag som ska besvara båda frågorna.

Våld mot kvinnor är ett mycket allvarligt samhällsproblem som utgör ett hot mot kvinnors hälsa, välbefinnande och till och med deras liv. I arbetet för att motverka kvinnors utsatthet verkar regeringen inom flera olika politikområden. Regeringen har nu genom omfattande satsningar för våldsutsatta kvinnor lyft denna sedan flera år högprioriterade fråga ytterligare ett steg på dagordningen.

Från och med år 2006 satsar regeringen och samarbetspartierna 135 miljoner kronor om året för att öka stödet till våldsutsatta kvinnor och deras barn. Medlen är bland annat avsedda att användas för kvinnojoursverksamhet samt för en fortsatt utveckling av verksamheten vid Rikskvinnocentrum. Under år 2006 ska totalt 77,5 miljoner kronor fördelas av länsstyrelserna till lokal kvinnojoursverksamhet. Kommunerna kommer under detta år att tillsammans med ideella kvinno‑, tjej- och brottsofferjourer kunna ansöka om medel hos länsstyrelsen för att utveckla omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor och deras barn.

Den fortsatta utvecklingen av verksamheten vid Rikskvinnocentrum ska bland annat ha till uppgift att sprida kunskap om och utveckla metoder när det gäller omhändertagande och behandling av kvinnor som våldtagits och misshandlats.

Regeringen planerar vidare att låta genomföra en kartläggning av verksamheter som arbetar med att få våldsamma män att upphöra med våldsutövning samt verksamheter som riktar sig till våldsutsatta barn och unga. Härvid ska förslag lämnas på hur dessa ska kunna samordnas med liknande verksamheter för våldsutsatta kvinnor.

Också inom polisväsendet bedrivs ett omfattande arbete för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Fram till år 2005 höjde regeringen anslagen till polisen med 2,3 miljarder kronor och aviserade även ett tillskott för 2006@2007 med ca 1,1 miljard kronor. Detta innebär ett betydande resurstillskott för polisen och ökade möjligheter att bekämpa våldet mot kvinnor.

Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppgift att göra en översyn av socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor (S 2005:4).

Den 30 juni 2006 kommer utredaren bland annat att lämna förslag till hur socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor och deras barn ska kunna stärkas och förbättras. Jag avser att återkomma i frågan efter detta datum.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.