åtgärder mot svarttaxi

Skriftlig fråga 2002/03:27 av Eneroth, Tomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-10-09
Anmäld
2002-10-10
Besvarad
2002-10-15
Svar anmält
2002-10-15
Besvarad
2002-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 oktober

Fråga 2002/03:27

av Tomas Eneroth (s) till näringsminister Björn Rosengren om åtgärder mot svarttaxi

Under förra riksmötet konstaterade trafikutskottet att regeringen bör överväga vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att svarttaxiverksamheten ska minska. Skälen var flera, inte minst återkommande rapporter om passagerare som råkat ut för stöld, misshandel och våldtäkter. Dessutom fanns tydliga signaler om att svarttaxiverksamheten också kan ha kopplingar till annan organiserad brottslighet, såsom narkotikahandel.

Redan 1998 skärptes lagen om olaga yrkestrafik @ men skärpningen passerade obemärkt. I rättsliga instanser har ännu ingen blivit dömd till fängelse för olaga yrkestrafik trots ökat antal förseelser @ att bli tagen på bar gärning ett flertal gånger i rad har inte ansetts tillräckligt för fällande domar. Såväl polis som bransch konstaterar detta. Uppenbarligen har lagskärpningen inte fått den effekt som riksdagen avsåg och mot den bakgrunden gjordes också tillkännagivanden i trafikutskottet förra riksmötet. Min fråga till statsrådet blir därför:

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att öka insatserna mot svarttaxiverksamheten?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:27 besvarad av

den 15 oktober

Svar på fråga 2002/03:27 om åtgärder mot svarttaxi

Näringsminister Björn Rosengren

Tomas Eneroth har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att öka insatserna mot svarttaxiverksamheten.

I en skrivelse ställd till mig har Svenska Taxiförbundet påtalat att problemet med svarttaxiverksamhet i Sverige är gravt underskattat. Som underlag för bedömningen har Taxiförbundet genomfört en inventering under hösten 2001. Av rapporten framgår också en del förslag till åtgärder. För att få stöd för det fortsatta arbetet har vi berett bl.a. Rikspolisstyrelsen, Vägverket, Konkurrensverket och länsstyrelser möjlighet att lämna synpunkter på de redovisade förslagen.

Jag planerar för närvarande, tillsammans med tjänstemän på Näringsdepartementet och Justitiedepartementet, ett möte tillsammans med Rikspolisstyrelsen, Vägverket och Svenska Taxiförbundet. Vid detta möte ska vi tillsammans diskutera igenom de förutsättningar som finns för att förbättra situationen. Det handlar om möjligheterna att arbeta med lagstiftning men också andra åtgärder i form av exempelvis information, förbättrad kollektivtrafik och ökad tillgänglighet till taxi på kvällar och nätter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.