åtgärder mot spelmissbruk

Skriftlig fråga 2004/05:1173 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-08
Anmäld
2005-03-08
Besvarad
2005-03-16
Svar anmält
2005-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2004/05:1173

av Cecilia Widegren (m) till vice statsminister Bosse Ringholm om åtgärder mot spelmissbruk

Spelberoende är ett växande problem och risken är att det ökar när alltfler spelformer erbjuds via både spelombud och Internet. Regeringen har ett stort ansvar när det gäller konsekvenserna av spelmissbruk, eftersom staten äger det största spelbolaget i Sverige. Svenska Spel gjorde 2003 en vinst på 4,7 miljarder kronor. Samtidigt avsatte s-regeringen en jämförelsevis mycket liten summa @ 14 miljoner kronor, vilket ju inte ens är 1 % av vinsten @ för att minska spelberoendet. Inför 2005 ansåg Folkhälsoinstitutet att det behövdes satsningar på 40@50 miljoner kronor för att stävja spelmissbruket.

Före detta finansministern Bosse Ringholm motiverar denna fortsatt låga nivå, eftersom han anser att det inte finns utredning och tillräckliga forskningsresultat om behandlingsmetoder för att öka satsningarna. Det är viktigt att pengarna mot spelmissbruk används på ett effektivt sätt, men det får inte hindra utvecklingen. Vi har redan nu flera behandlingsmetoder och behandlingshem som var dag hjälper många till självhjälp. Är inte det tillräckligt för Bosse Ringholm? Tills forskningen om nya metoder finns måste man satsa mer, redan i år, på de behandlingar som finns.

Vilka åtgärder avser vice statsministern att vidta för att inte fler ska drabbas av spelmissbruk medan han väntar på att utredningen ska bli klar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1173 besvarad av

den 16 mars

Svar på fråga 2004/05:1173 om åtgärder mot spelmissbruk

Statsrådet Morgan Johansson

Cecilia Widegren har frågat vice statsminister Bosse Ringholm vilka åtgärder ministern avser att vidta för att inte fler ska drabbas av spelmissbruk. Frågan har överlämnats till mig.

Spelberoende är ett folkhälsoproblem. Regeringen har därför vidtagit åtgärder för att inte fler ska drabbas av spelmissbruk. Regeringen har också vidtagit åtgärder för att stödja de som redan i är behov av vård för sitt spelberoende.

Under 2003 ökades resurserna för insatser mot spelberoende till 9 miljoner kronor. Under 2004 ökades resurserna ytterligare till 14 miljoner kronor. Samma summa satsas även i år. Regeringen har för avsikt att under nästa år öka resurserna till 29 miljoner kronor.

Flera åtgärder har vidtagits för att förhindra att människor blir spelberoende. Regeringen ger stöd till frivilligorganisationer, Spelberoendes riksförbund och dess anknutna lokalföreningar på nio orter i Sverige. Ytterligare några fristående kamratföreningar har fått stöd. I Stockholm, Göteborg och Malmö har lokalföreningarna mycket stor aktivitet, bland annat genom att de också fått kommunalt stöd.

En ökad kunskap behövs inom samhällets offentliga vård- och stödorgan för att på ett lämpligt sätt kunna bistå spelberoende och deras anhöriga. Ett första steg för att förbättra situationen har tagits till en kunskapsökning genom att ge stöd till utveckling av öppenvård i de tre största städerna. En vetenskaplig utvärdering av insatserna görs under 2005 och 2006. Ett andra steg i kunskapsutvecklingen sker under hösten 2005 genom en utbildningsinsats för personal inom socialtjänst, sjukvård och enskilda vårdgivare som arbetar med missbruk- och beroendefrågor.

En nationell stödlinje för människor som har spelproblem eller anhöriga till dessa har funnits sedan 1999. Telefonnumret till stödlinjen trycks sedan den 1 juli 2004 på lotter, spelkuponger, spelkvitton med mera. Sedan dessa krav infördes har antalet samtal till stödlinjen dubblerats.

Knuten till stödlinjen finns också ett utvecklingsprojekt som avser att utprova ett självhjälpsprogram som distribueras via Internet och som kompletteras med ett begränsat terapeutstöd. Försöket leds och utvärderas av Uppsala universitet. Projektets första etapp avslutas i maj 2005, men hjälpsökande kommer att erbjudas att delta i programmet även i fortsättningen.

Under de år som FHI har haft uppdraget att följa spelberoendefrågorna har fler forskare tillkommit inom sektorn och intresset har ökat. Ett livskraftigt nordiskt nätverk om spelberoende är under uppbyggnad. Ett långsiktigt forskningsprogram om spel och spelberoende som bland annat studerar sambandet mellan kriminalitet och spel samt studier av spel över Internet ska genomföras.

Inte minst viktigt är att de svenska spelaktörerna tar ett stort ansvar för hur de marknadsför och försäljer sina spel och lotter. De största aktörerna har kommit överens om etiska regler för reklam och marknadsföring och de har också omfattande program för utbildning av sin personal och sina ombud i spelansvarsfrågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.