åtgärder mot självmordsdåd

Skriftlig fråga 2002/03:213 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-29
Anmäld
2002-11-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2002-12-05
Svar anmält
2002-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 2002/03:213

av Annelie Enochson (kd) till utrikesminister Anna Lindh om åtgärder mot självmordsdåd

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har i en rapport nyligen fördömt de palestinska självmordsbombarna som krigsförbrytare och säger att Yasir Arafat bär ett tungt ansvar för att inte ha stoppat dem. I rapporten "Utplånad på ett ögonblick: självmordsbombningar mot israeliska civilpersoner" tar HRW upp de fyra palestinska grupper som alla utför sådan dåd: Islamistgrupperna Hamas och Islamistiska Jihad, Al Aksama martyrernas brigader, som är en avläggare till Arafats grupp Fatah, samt vänstergruppen Folkfronten för palestinsk befrielse PFLP. Rapporten granskar hur 414 civila israeler dödats och mer än 2 000 skadats i palestinska attacker fram till augusti i år. Mer än 250 av dem dödades i självmordsdåd.

HRW skriver att "stora delar av den palestinska befolkningen stöder attackerna och det palestinska samhället präglas av en martyrkultur". Vidare skriver man att Arafat och hans palestinska myndighet har låtit dessa organisationer och ledare hållas utan att man griper dem. Arafat och hans myndighet gjorde inget heller när deras kapacitet var i stort sett intakt, står det vidare i rapporten.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Anna Lindh:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att motverka den så kallade martyrkulturen som leder till ytterligare självmordsuppdrag mot civila i Israel?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:213 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2002/03:213 om åtgärder mot självmordsdåd

Utrikesminister Anna Lindh

Annelie Enochson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka den så kallade martyrkulturen som leder till ytterligare självmordsuppdrag mot civila i Israel.

Under nära två år har vi tvingats bevittna den ena självmordsattacken efter den andra. Sverige och EU har fördömt dåden, slagit fast att de måste upphöra och att de ansvariga måste ställas inför rätta. Sverige framhåller också ständigt att attackerna skadar palestiniernas sak och undergräver utsikterna till fred, och att palestinierna måste få stopp på den groteska logik som driver dem som planerar och genomför terrordåd. Vi har också direkt till palestinska företrädare uttryckt oro och avståndstagande från myten om "martyrskapet". Samtidigt har vi framfört till den israeliska sidan att retaliering med upptrappat våld riskerar att ytterligare driva på en ond cirkel med ständigt flera oskyldiga offer.

Våld och motvåld kan aldrig lösa konflikten i Mellanöstern. I stället behöver palestinier och israeler en vision om en politisk uppgörelse. Ett slut på våldet och snara förhandlingar behövs för att återge de båda folken tron på att fred är möjligt.

Parterna behöver hjälp utifrån för att komma tillbaka till förhandlingsbordet. Vi hoppas att kvartetten, det vill säga EU, USA, FN och Ryssland, kan spela denna viktiga roll. Kvartetten arbetar med att ta fram en fredsplan. Tanken med planen är att båda parter ska genomföra konkreta åtgärder som kan leda till förtroende, bland annat vad avser den palestinska myndighetens förmåga att sätta stopp för terroristattacker och ställa de ansvariga inför rätta. Enligt planen ska Israel å sin sida underlätta livet för den palestinska befolkningen och dra sig tillbaka från palestinska områden, vilket i sin tur minskar spänningen och återger palestinierna hopp om ett slut på ockupationen. Dagens onda cirkel skulle ersättas med en positiv utveckling.

Vi vet att sociala umbäranden leder till missnöje, som kan underblåsa extremism. Det är ett av skälen till att Sverige ger ett mycket omfattande humanitärt bistånd till de palestinska områdena. Vi är också en av de största givarna till det FN-organ som ansvarar för skydd av de palestinska flyktingarna.

Sverige arbetar således på flera nivåer och på flera sätt för att hjälpa till att vända den tragiska utvecklingen i Mellanöstern.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.