åtgärder mot sexualbrott

Skriftlig fråga 2002/03:908 av Jönsson, Mona (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-09
Anmäld
2003-05-09
Svar anmält
2003-05-14
Besvarad
2003-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 maj

Fråga 2002/03:908

av Mona Jönsson (mp) till justitieminister Thomas Bodström om åtgärder mot sexualbrott

Återigen får vi rapporter om våldtäktsmål där kvinnan hamnat på den anklagandes bänk och alltför ofta blir därmed gärningsmännen friade.

I och med detta skickas mycket hemska signaler till kvinnor: Det är ingen idé att du anmäler om du blir våldtagen, våldsmannen, eller våldsmännen, går fria i alla fall och du är den som skärskådas.

1998 års Sexualbrottskommitté gjorde ett tungt arbete och lämnade våren 2001 många bra förslag på ändringar. Men sedan dess har det varit tyst. I en fråga som Miljöpartiet ställde i september 2002 angående lagstiftningen om våldtäkt så lämnade Justitieministern svaret att en proposition skulle lämnas till riksdagen våren 2003 men så har inte skett. Varför dröjer det?

Sexualbrott är i allra högsta grad en prioriterad fråga för de kvinnor som blivit utsatta men ger också en viktig signal till hela vårt samhälle om hur man ska se på toleransen just för dessa brott.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Avser ministern att, å det snaraste, lägga fram en proposition angående sexualbrott som skyddar kvinnorna?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:908 besvarad av

den 14 maj

Svar på fråga 2002/03:908 om åtgärder mot sexualbrott

Justitieminister Thomas Bodström

Mona Jönsson har frågat mig när jag avser att lägga fram en proposition angående sexualbrott.

Sexualbrott och brott mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem och arbetet med att bekämpa denna typ av brottslighet är en prioriterad fråga för mig och regeringen. Inom Regeringskansliet arbetar vi därför intensivt med Sexualbrottskommitténs betänkande (SOU 2001:14) och förslag till ny lagstiftning.

Som Mona Jönsson är väl medveten om måste ändringar av central lagstiftning föregås av ett omsorgsfullt beredningsarbete. Sexualbrottskommittén överlämnade sitt betänkande i mars 2001, sedan dess har betänkandet skickats ut på remiss. Den del som handlade om människohandel har resulterat i en ny lagstiftning som trädde i kraft den 1 juli 2002. Förslaget till förändring av sexualbrottslagstiftningen fick ett blandat mottagande av remissinstanserna. Kritiken är i flera avseenden så allvarlig att Sexualbrottskommitténs förslag kräver omfattande och grundlig omarbetning och analys. Bland annat har hård kritik riktats mot utformningen av lagtexten, gränsdragningen mellan olika paragrafer och brottsrubriceringar. Detta måste beaktas innan förslaget läggs fram.

Det nya förslaget kan förhoppningsvis presenteras före årsskiftet. Jag kommer att eftersträva att det förslag vi lägger fram är så genomarbetat och av så hög kvalitet att det verkligen tillskapar en reell förstärkning av skyddet för den sexuella integriteten, som är regeringens utgångspunkt för översynen av sexualbrottslagstiftningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.