Till innehåll på sidan

Åtgärder mot oregistrerade mobilabonnemang

Skriftlig fråga 2005/06:237 av Wälivaara, Erling (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-26
Anmäld
2005-10-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-07
Svar anmält
2005-11-08
Besvarad
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga 2005/06:237 av Erling Wälivaara (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Åtgärder mot oregistrerade mobilabonnemang

Antalet mobiler ökar stadigt i Sverige. I dag finns det närmare tio miljoner abonnemang, enligt Post- och telestyrelsen. 2004 var 57 % av dessa så kallade kontantkortsabonnemang @ vilket är en ökning från 13 % år 2000.

Dessa kontantkortsabonnemang är ett problem då det är omöjligt att spåra samtal som ringts från en telefon med oregistrerat kontantkort. Kvinnojourer runtom i landet pekar på att kvinnor, i konflikt med tidigare makar eller partner, får hotfulla och kränkande samtal från mobiltelefoner med kontantkort. På grund av att ägaren är omöjlig att spåra är utredningen av ärendet omöjlig. Det samma gäller för kränkande telefonsamtal barn och ungdomar emellan. Likaså kan man, då systemet omöjliggör spårning, anta att mycket av narkotikahandel och trafficking sker via denna typ av abonnemang. Då terroristhot har blivit ett alltmer reellt problem torde det också, utifrån detta perspektiv, finnas anledning att se över möjligheten att använda oregistrerade mobilnummer.

I dag förekommer endast frivillig registrering av kontantkort för användning i Sverige. Enligt Telia finns inget tekniskt hinder för att i större utsträckning än i dag registrera kontantkort. Någon skyldighet enligt lag att registrera köpare finns inte. I en tidigare fråga hänvisade statsrådet till utredningen N2001:07 innan ytterligare åtgärd vidtogs i frågan. I utredningen nämns inte problemet med de oregistrerade mobilabonnemangen.

Med anledning av ovan nämnda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att motverka att oregistrerade mobiltelefoner används för kränkning, hot och illegal verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:237 besvarad av

den 7 november

Svar på fråga 2005/06:237 om åtgärder mot oregistrerade mobilabonnemang

Statsrådet Ulrica Messing

Erling Wälivaara har frågat mig vad jag avser att göra för att motverka att oregistrerade mobiltelefoner används för kränkning, hot och illegal verksamhet.

Såsom Erling Wälivaara påpekar förekommer det att mobiltelefoner med oregistrerade kontantkortsabonnemang används vid olika typer av brottslighet, exempelvis hot och trakasserier.

Användningen av olika sorters teknik för att försvåra för de brottsbekämpande myndigheternas arbete är något regeringen ser mycket allvarligt på. Det är viktigt att rättsväsendet håller jämna steg med den tekniska utvecklingen. I november 2003 gav regeringen i uppdrag till Beredningen för rättsväsendets utveckling (Bru) att göra en översyn av regelverket som styr de brottsbekämpande myndigheternas möjlighet att få tillgång till elektronisk kommunikation.

I maj 2005 presenterade Bru delbetänkandet Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar. I detta delbetänkande behandlas bland annat ett förslag från Rikspolisstyrelsen att införa en skyldighet att registrera abonnemangsuppgifter för kontantkort.

Delbetänkandet är nu ute på remiss. Med anledning därav har jag för närvarande inte någon avsikt att vidta ytterligare åtgärder med anledning av Erling Wälivaaras fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.