åtgärder mot oljeutsläpp

Skriftlig fråga 2000/01:48 av Virgin, Lilian (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-11
Anmäld
2000-10-17
Besvarad
2000-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 oktober

Fråga 2000/01:48

av Lilian Virgin (s) till miljöminister Kjell Larsson om åtgärder mot oljeutsläpp

Återigen har Östersjön hemsökts av oljeutsläpp. Den här gången är omfattningen ovanligt stor. Drabbade är två av klenoderna i Östersjön, nationalparken Gotska Sandön och Stockholms skärgård. Återigen tvingas vi vanmäktiga konstatera att de hänsynslösa personer som är skyldiga till utsläppen med största sannolikhet går fria. Jag är väl medveten om att det pågår ett arbete att skärpa lagstiftningen och att på andra sätt minska oljeutsläppen. Men som bl.a. de senaste utsläppen visar är det synnerligen angeläget att kraftfulla åtgärder skyndsamt vidtas.

Jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder kommer miljöministern att vidta för att minska oljeutsläppen mot bakgrund av bl.a. det som nu har inträffat vid Gotska Sandön och i Stockholms skärgård?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:48 besvarad av

den 26 oktober

Svar på frågorna 2000/01:48 om åtgärder mot oljeutsläpp, 57 om oljeutsläppen, 59 om föroreningen av Östersjön och 86 om oljeutsläpp

Näringsminister Björn Rosengren

Frågeställarna har frågat miljöminister Kjell Larsson vilka åtgärder regeringen kommer att vidta för att minska oljeutsläppen och när förslag till sådana åtgärder kommer att läggas fram. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Det är naturligtvis i högsta grad angeläget att utsläpp av olja och andra skadliga ämnen till sjöss stoppas så långt det är möjligt. Ett steg i rätt riktning är den s.k. Östersjöstrategin, som är en överenskommelse mellan länderna runt Östersjön med syfte att minimera föroreningar från fartyg i Östersjön. Strategin innebär bl.a. att fartyg, huvudsakligen för att förhindra dumpning till sjöss, ska tvingas att lämna allt sådant avfall som inte får släppas ut till sjöss till en mottagningsanordning i hamn innan de avseglar. Detta innebär också att mottagningsanordningar med tillräcklig kapacitet måste finnas tillgängliga i hamnarna för att möta fartygens behov. Regeringen överlämnade i maj i år en proposition om genomförandet av Östersjöstrategin till riksdagen (prop. 1999/2000:133). Under förutsättning att riksdagen fattar beslut i enlighet med regeringens förslag, kommer lagändringar som möjliggör genomförandet av Östersjöstrategin att träda i kraft den 1 januari 2001.

Inom Regeringskansliet pågår även arbete med Oljeutsläppsutredningens betänkande Att komma åt oljeutsläppen (SOU 1998:158). Betänkandet innehåller en mängd förslag till lagändringar för att förbättra de rättsliga möjligheterna att beivra olagliga oljeutsläpp. Ändringar föreslås således i fråga om det processuella förfarandet i samband med förundersökning och åtal med anledning av olagliga utsläpp. Vidare föreslås bl.a. att vattenföroreningsavgifterna höjs och att svensk domsrätt införs i den ekonomiska zonen. Beredning av det omfattande betänkandet pågår och regeringen avser att under våren 2001 överlämna en proposition till riksdagen.

Slutligen vill jag nämna att den främsta anledningen till att så få utsläpp blir beivrade är de svårigheter som är förknippade med identifiering av det förorenande fartyget. För att komma till rätta med det problemet krävs samarbete på internationell nivå. Sverige har sedan länge varit aktivt på det internationella planet när det gäller frågan om hur fartyg ska kunna identifieras på ett säkert sätt, och avser att även fortsättningsvis driva denna fråga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.