Åtgärder mot köp av sexuell tjänst

Skriftlig fråga 2023/24:621 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-15
Överlämnad
2024-02-16
Anmäld
2024-02-22
Svarsdatum
2024-02-28
Sista svarsdatum
2024-02-28
Besvarad
2024-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det har uppdagats att det utförs så kallad yonimassage på ett flertal massagesalonger runt om i landet, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Yonimassage är en form av tantramassage som innefattar hela kroppen men med störst fokus på kvinnans erogena kroppsdelar. Ofta masseras både yttre och inre delar av könet, men olika utförare erbjuder olika typer av behandlingar. Förespråkarna för den här varianten av massagemetod menar att trauman och spänningar sätter sig i kroppen och att man genom massagen kan bearbeta jobbiga händelser. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att massagen har den effekten. Ett flertal influencers har rekommenderat massageformen ([https://]nyheter24.se/noje/kandisar/965468-influencers-rekommenderar-underlivs-massage-kritiseras-hart).
Enligt svensk lag är beröring av könsorganen, annat än av medicinska orsaker såsom gynekologi eller födsel, en sexuell handling. Det gör att den här massagemetoden kan beskrivas som en sexuell akt då könsorgan berörs samt att det händer att mottagaren kan uppleva en eller flera orgasmer under massagen. Om den beröringen sker mot betalning, så kan det bli ett köp av en sexuell tjänst. Det innebär att det skulle vara en lagöverträdelse att betala för yonimassage då sexköp är förbjudet i Sverige. Man kan därmed se på den här formen av massage som att det pågår en öppen sexhandel i landet.
Den svenska lagen om sexköp är könsneutral och gör ingen skillnad på vilket kön den har som köper eller säljer sexuella tjänster, eller vilken typ av verksamhet och grad av frivillighet som står bakom den sexuella handlingen. Men än så länge har inga fall av massagen av det kvinnliga könsorganet, som kallas yonimassage, prövats i rätten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern Gunnar Strömmer följande:

Har ministern någon avsikt att agera gentemot detta och i så fall på vilket sätt?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:621 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:621 Åtgärder mot köp av sexuell tjänst

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:621 av Sara Gille (SD) Åtgärder mot köp av sexuell tjänst

Sara Gille har frågat mig om jag har någon avsikt att agera gentemot förekomsten av så kallad yonimassage på svenska massagesalonger och i så fall på vilket sätt.

Den svenska lagstiftningen som förbjuder köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster har funnits sedan 1999. Den som skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning kan dömas till fängelse i upp till ett år. Den som köper en sexuell handling och som känner till eller är oaktsam i förhållande till att en person inte deltar frivilligt, till exempel till följd av människohandel, kan vidare dömas för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt.

Köp av sexuella tjänster innebär inte sällan en cynisk och hänsynslös exploatering av personer som redan befinner sig i en utsatt situation. Att förebygga och bekämpa efterfrågan på köp av sexuella tjänster, samt att erbjuda brottsoffer det skydd och stöd som de behöver, är därför prioriterade frågor för regeringen.

Ingen människa ska utnyttjas för sexuella ändamål. Det är därför som regeringen under 2023 tillsköt medel och totalt gav Jämställdhets­myndigheten 22 miljoner kronor för sitt uppdrag att stärka arbetet mot sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel. Samma belopp har beviljats för 2024, för ett fortsatt förstärkt arbete med dessa frågor. Så sent som i december mottog regeringen även betänkandet Ut ur utsatthet (SOU 2023:97) som bland annat lämnar förslag på individuellt utformade exitprogram för vuxna som är utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Arbetet med utredningens förslag pågår och betänkandet har skickats ut på remiss.

De senaste åren har antalet anmälda brott avseende köp av sexuell tjänst ökat, vilket tyder på att polisens och myndigheternas arbete har haft effekt, och en stor andel av de anmälda sexköpsbrotten klaras upp. I exempelvis Stockholm och Malmö har polisen särskilt utpekade resurser som arbetar mot prostitution. Vidare finns det i samtliga polisregioner antingen en sektion, en grupp eller utrednings­resurser med ansvar att utreda människohandel samt människoexploatering.

Personer som har gjort sig skyldiga till köp av sexuella tjänster ska dömas och straffas för sina handlingar, oavsett vem det är som är köpare. Som Sara Gille konstaterar är den svenska kriminaliseringen av köp av sexuella tjänster könsneutral och det saknar betydelse inom ramen för vilken verksamhet tjänsten erbjuds eller vilken grad av frivillighet som ligger bakom. Regeringen följer rättsutvecklingen på området och utesluter inte vidare åtgärder för att motverka att människor utnyttjas för sexuella ändamål.

Stockholm den 28 februari 2024

 

Gunnar Strömmer

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.