åtgärder mot kadmium

Skriftlig fråga 2000/01:587 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-26
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 januari

Fråga 2000/01:587

av Gudrun Lindvall (mp) till miljöminister Kjell Larsson om åtgärder mot kadmium

En undersökning som presenterades på läkarstämman i Göteborg i december 2000, visar på ett samband mellan kadmiumföroreningar i miljön och svår kronisk njursvikt, som kräver dialys eller transplantation. Tusentals personer drabbas av denna sjukdom varje år, vilket kostar miljardbelopp för samhället och kraftigt begränsad livskvalitet för den drabbade.

Undersökningen visar att i områden förorenade med kadmium ökade risken för svår kronisk njursvikt till omkring det dubbla.

Att kadmium är giftigt är inget nytt, men det tycks som att ju fler undersökningar som görs, desto farligare visar kadmium sig vara. I dag förorenas vår åkermark och därmed vår mat med stora mängder kadmium, trots vetskap om riskerna. Miljöpartiet anser att det snarast behövs en avvecklingsplan för kadmium, och att ett första steg borde vara att höja miljöavgiften på kadmium i handelsgödsel.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att komma till rätta med kadmiumproblemet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:587 besvarad av

den 15 februari

Svar på fråga 2000/01:587 om åtgärder mot kadmium

Miljöminister Kjell Larsson

Gudrun Lindvall har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med kadmiumproblemet.

Kadmium är en mycket farlig metall som kan ge skador på njurar och skelett. Nuvarande intag ligger i vissa fall nära den nivå som kan ge skador på människor.

I Sverige gäller i det närmaste ett totalförbud mot användning av kadmium som tillsats i plast, för ytbehandling eller som färgämne. Vidare har Sverige ett gränsvärde för kadmium i handelsgödsel. Därutöver finns ett ekonomiskt incitament att minska mängden kadmium i handelsgödsel genom en skatt på kadmiuminnehållet i dessa gödselmedel. Tillförsel av kadmium till åkermark har minskat kraftigt sedan 1980-talet, vilket främst beror på sänkta halter i handelsgödseln. Användningen av kadmium i batterier har minskat kraftigt i Sverige på grund av införandet av en miljöavgift på dessa batterier år 1986.

Regeringen har den 1 februari beslutat om propositionen 2000/01:65 Kemikaliestrategi för giftfri miljö. Proppositionen är framtagen i samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I denna föreslår regeringen bl.a. att nyproducerade varor ska så långt möjligt vara fria från kadmium senast år 2010. Kadmium ska inte heller användas i produktionsprocesser om inte företaget kan visa att hälsa och miljö inte kan komma till skada. Redan befintliga varor som innehåller kadmium ska hanteras på ett sådant sätt att ämnena inte läcker ut i miljön. Årtalet har valts så att industrin ges skälig tid för omställning. Befintliga varor med lång livslängd måste hanteras på ett sådant sätt att ämnena inte läcker ut i miljön eller kan förorsaka exponering av människor. Regeringen anger vidare i propositionen att ett insamlande av och stopp för fortsatt användning av vissa sådana varor bör övervägas.

Inom EU verkar regeringen för ett förbud mot användning av kadmium och för detta behöver reglerna i begränsningsdirektivet samt batteridirektivet ändras. Regeringen fortsätter att verka för att ett gränsvärde för kadmium i fosforgödsel införs i EG-rätten.

Inom FN:s ekonomiska kommission för Europa finns en konvention om långväga gränsöverskridande luftföroreningar. Under konventionen finns bl.a. ett protokoll om tungmetaller. Protokollet syftar till begränsningar av utsläpp och förekomst av vissa tungmetaller däribland kadmium, vilka kan ge upphov till långväga gränsöverskridande luftföroreningar. Regeringen avser att verka för att konventionen kompletteras med ett övergripande mål om att punktutsläpp och diffusa utsläpp av farliga ämnen upphör till år 2020. Därutöver verkar regeringen för att tungmetallprotokollet utvidgas för att ytterligare minska den långväga luftspridningen av kadmium. På global nivå har styrelsen för FN:s miljöprogram (UNEP) den 9 februari 2001 beslutat om en global utvärdering av miljöpåverkan från kvicksilver. Ett beslut om åtgärder ska övervägas av UNEP:s styrelse år 2003. I detta sammanhang ska beslut tas om behov av utvärderingar av andra tungmetaller, exempelvis kadmium. UNEP:s styrelse fattade också beslut om att utvärdera behovet av en global kemikaliestrategi, vilket ska redovisas år 2002.

En rad åtgärder för att successivt eliminera användningen av kadmium är således redan vidtagna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.