Åtgärder mot illegala vapen i Sverige

Skriftlig fråga 2016/17:1149 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-29
Överlämnad
2017-03-30
Anmäld
2017-03-31
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Malmö hittas det mellan 600 och 700 vapen årligen. I snitt beslagtas därmed nära två vapen per dag. Samtidigt har de gängrelaterade dödsskjutningarna ökat i Sverige, speciellt i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder och initiativ har statsrådet och regeringen vidtagit eller avser att vidta för att motverka dels förekomsten av illegala vapen i Sverige, dels de kriminella grupperingarna i samhället?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1149 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1149 av Lars-Arne Staxäng (M) Åtgärder mot illegala vapen i Sverige

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka åtgärder och initiativ jag och regeringen har vidtagit eller avser att vidta för att motverka dels förekomsten av illegala vapen i Sverige, dels de kriminella grupperingarna i samhället.

Polismyndigheten och Tullverket har ett gemensamt ansvar för att motverka illegal införsel av skjutvapen. För att ge Polismyndigheten och Tullverket större möjligheter att bekämpa smuggling av bl.a. vapen från Balkan har regeringen ingått avtal med Moldavien respektive Serbien om samarbete för att bekämpa grov brottslighet.

Regeringen har också kriminaliserat försök, förberedelse och stämpling till grovt och synnerligen vapenbrott och avser att föreslå att minimistraffet för bl.a. grovt vapenbrott fördubblas till fängelse i minst två år. Det innebär bl.a. att möjligheten att häkta personer kommer att öka och att hemliga tvångsmedel kan användas lättare.

Regeringen planerar också att skärpa straffen för olaglig hantering av explosiva varor som t.ex. handgranater och har beslutat om en ny tidsbegränsad vapenamnesti under våren 2018 för att minska antalet illegala vapen i samhället. Regeringen har dessutom gett Polismyndigheten i uppdrag att stärka arbetet mot illegala vapen och explosiva varor inom landet.

Genom regeringens åtgärder mot organiserad brottslighet kan ledare för kriminella nätverk nu ställas inför rätta för att de inte har förhindrat allvarliga brott som de har kännedom om och möjligheterna att förverka brottsvinster från kriminella har ökat.

Myndigheter som arbetar mot organiserad brottslighet har fått utökade möjligheter att utbyta information och tolv myndigheter inom och utanför rättsväsendet har fått i uppdrag att ytterligare utveckla sitt gemensamma arbete mot organiserad brottslighet, nu med ett särskilt fokus på utsatta områden.

Regeringen har proriterat och fortsätter att prioritera arbetet mot illegala vapen och organiserad brottslighet. En rad åtgärder har som synes genomförts och flera åtgärder kommer att genomföras.

Stockholm den 5 april 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.