Till innehåll på sidan

Åtgärder mot försök att påverka kommande riksdagsval

Skriftlig fråga 2016/17:1382 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-11
Överlämnad
2017-05-11
Anmäld
2017-05-12
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I Sverige hålls val till riksdagen vart fjärde år. Således är det dags för valrörelse och att gå till vallokalerna under 2018.

Ett flertal andra länder som nyligen har haft val har upplevt hur främmande makt har försökt att påverka valens utgång. Detta har bland annat skett genom välplanerade lögner samt spridning av privata e-postkonversationer.

Vi i Sverige bör förbereda oss på att påverkansförsök även kan ske mot oss själva. Med anledning av det ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke följande:

Avser ministern och regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra påverkansförsök mot Sverige, i synnerhet i samband med valet 2018? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1382 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2016/17:1382 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) om åtgärder mot försök att påverka kommande riksdagsval

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta åtgärder för att förhindra påverkansförsök mot Sverige, i synnerhet i samband med valet 2018.

Fria och oberoende allmänna val utgör grunden för vårt demokratiska styrelseskick. I flera länder har i närtid försök till påverkansoperationer bekräftats i samband med allmänna val. Mot den bakgrunden är det särskilt angeläget att höja samhällets motståndskraft mot tänkbara påverkansoperationer inför de kommande allmänna valen i Sverige. Regeringen verkar för detta på flera sätt.

Att värna demokratin, den fria åsiktsbildningen och våra allmänna val är en central del i den nationella säkerhetsstrategin som regeringen antog i januari 2017. Det handlar dels om Sveriges allmänna förmåga att samlat kunna motverka cyberattacker, dels om direkt riktade åtgärder för att höja kunskapen, beredskapen och skyddet inför kommande val. Inom ramen för detta arbete ska bl.a. Försvarsmakten förstärka och utveckla det svenska cyberförsvaret. Regeringen har kommit överens med de politiska partierna bakom det försvarspolitiska inriktningsbeslutet (prop. 2014/15:2019) att bl.a. öka Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) anslag med 10 miljoner kronor för att stärka samhällets motståndskraft mot it-angrepp samt det kunskapshöjande och förebyggande arbete som MSB bedriver. MSB arbetar också specifikt med att bedöma sårbarheter och risker inför valet 2018. Arbetet bedrivs i samverkan med den centrala Valmyndigheten och andra berörda aktörer. Den centrala Valmyndigheten genomför även ett kontinuerligt internt säkerhetsarbete.

Dessutom kommer MSB att samla representanter för massmedia och sociala medieplattformar för en dialog om utvecklandet av informations- och cybersäkerhet inför valet 2018. Syftet är att öka mediernas medvetenhet om och förmåga att stå emot försök till dataintrång och annan otillbörlig verksamhet.

Vidare har statsministern bjudit in partiledarna för samtliga riksdagspartier för en övergripande genomgång av Säkerhetspolisen gällande hotbilden och hur partierna kan stärka motståndskraften mot försök att otillbörligt påverka valrörelsen. Säkerhetspolisen har därefter påbörjat arbetet med att höja kunskapen inom de politiska partierna om riskerna för påverkansoperationer under valrörelsen 2018 och hur de kan öka sin förmåga att stå emot försök till dataintrång och annan liknande otillbörlig verksamhet. Detta arbete sker i samverkan med Polismyndigheten och kommer att fortgå fram till valdagen.

Avslutningsvis vill jag också påminna om att alla samhällsaktörer och medborgare har ett ansvar när det gäller att vara källkritisk, hålla sig informerad och inte sprida oriktig information. Därför behöver vi arbeta brett och målmedvetet för att stärka människors möjligheter att bygga upp motståndskraft.

Med detta sagt är arbetet för att motverka påverkansoperationer inför kommande allmänna val fortsatt högt prioriterat av regeringen under mandatperioden.

Stockholm den 23 maj 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.