Åtgärder mot enkla snabblån

Skriftlig fråga 2022/23:289 av Niklas Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-01-31
Överlämnad
2023-01-31
Anmäld
2023-02-01
Svarsdatum
2023-02-08
Sista svarsdatum
2023-02-08
Besvarad
2023-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

Möjligheterna till snabblån är omfattande. Eftersom det inte begärs någon kreditkontroll och säkerhet innebär det att pengar ofta betalas ut med mycket kort varsel. För företagen är det en guldgruva men innebär också att människor lätt hamnar i en skuldfälla. Kronofogdemyndigheten redovisar att antalet ansökningar om skuldsanering ökat från cirka 19 500 år 2017 till cirka 30 000 år 2021. 

Unga vuxna utan inkomster är en särskilt utsatt grupp. Att hamna i kronofogdens skuldregister kan få långtgående konsekvenser långt fram i livet. Möjligheterna att ta lån, komma in på bostadsmarknaden, köpa sin första bil med mera begränsas. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Niklas Wykman:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att begränsa att människor hamnar i en skuldfälla på grund av enkla snabblån utan kreditkontroller och säkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:289 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Fi2023/ 00475 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:289 av Niklas Karlsson (S)
Åtgärder mot enkla snabblån

Niklas Karlsson har frågat finansmarknadsministern vilka åtgärder statsrådet tänker vidta för att begränsa att människor hamnar i en skuldfälla på grund av enkla snabblån utan kreditkontroller och säkerhet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning av konsumtionslån. Många låntagare riskerar att hamna i skuldfällor och många av låntagarna är unga. Överskuldsättning innebär ett stort lidande för den enskilde och regeringen ser allvarligt på risker som kan medföra att fler tar lån som de inte kan betala tillbaka. För att motverka överskuldsättning har det under senare år införts en rad åtgärder, bl.a. ränte- och kostnadstak för så kallade högkostnadskrediter och hårdare krav på marknadsföringen av krediter. Vidare får kredit inte längre vara ett förvalt alternativ, eller presenteras först, vid köp online.

Kreditgivare är enligt lag skyldiga att göra en kreditprövning innan ett lån beviljas. För att motverka överskuldsättning krävs dock ytterligare åtgärder. För närvarande pågår en utredning som ska föreslå åtgärder för att motverka riskfylld kreditgivning och överskuldsättning. Utredningen, som ska presenteras i juni, ska bl.a. granska marknaden för krediter, föreslå hur kreditgivare och andra som är skyldiga att göra en kreditprövning kan få en bättre helhetsbild av en konsuments skulder och överväga att införa ett nationellt skuldregister samt överväga åtgärder för redan skuldsatta. De pågående EU-förhandlingarna om ett nytt konsumentkreditdirektiv kan också komma att innebära förändringar i regleringen av konsumentkrediter.

Att skydda konsumenter från att hamna i en skuldfälla är en prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 8 februari 2023

Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.