Till innehåll på sidan

Åtgärder mot den privata skuldsättningen

Skriftlig fråga 2021/22:1689 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-07
Överlämnad
2022-06-08
Anmäld
2022-06-09
Svarsdatum
2022-06-15
Sista svarsdatum
2022-06-15
Besvarad
2022-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Sverigedemokraterna har länge påpekat problemen med den ökande överskuldsättningen i Sverige och driver ett 20-punktsprogram för att åtgärda och förebygga överskuldsättning för privatpersoner. Detta baserar sig på den negativa utvecklingen, experters och berörda myndigheters uppgifter om problemen och råd om åtgärder sedan lång tid bakåt.

Regeringen har alltför sent tillsatt en utredning, vilken tar alltför lång tid, med tanke på att vetskapen om problemen funnits länge. Dessutom sätter regeringen inte in verkliga åtgärder. Mycket kan göras vid sidan av pågående utredning.

EU uppmanar nu Sverige att minska den privata skuldsättningen, vilket framgår i kommissionens vårpaket. Sverige är ett av tio EU-länder där kommissionen identifierar ekonomiska risker. Den privata skuldsättningen, som ökat ytterligare, tas upp som ett stort problem. Man lyfter också obalanserna på den svenska bostadsmarknaden. Även vid sidan av prisutvecklingen på bostadsmarknaden är den privata skuldsättningen problematisk.

Vi har på tydligt sätt och under lång tid försökt påverka för att regeringen ska sätta in kraftfulla åtgärder mot den ökande skuldsättningen. Det finns inte tid att dröja.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Hur avser statsrådet att bemöta EU:s påtryckningar för att lösa den privata skuldsättningen i Sverige, och vilka verksamma åtgärder avser regeringen att nu sätta in?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1689 besvarad av Statsrådet Max Elger (S)

Fi2022/01883 Finansdepartementet Finansmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1689 av Angelica Lundberg (SD)
Åtgärder mot den privata skuldsättningen

Angelica Lundberg har frågat mig hur jag avser att bemöta EU:s påtryckningar för att lösa den privata skuldsättningen i Sverige och vilka verksamma åtgärder som regeringen nu avser att sätta in.

Europeiska kommissionen har framhållit att Sverige har makroekonomiska obalanser på grund av hushållens skuldsättning.

Jag delar uppfattningen att hushållens skuldsättning kan utgöra en risk för den makroekonomiska stabiliteten och regeringen har – tillsammans med Finansinspektionen och Riksbanken – under lång tid framhållit riskerna förknippade med hushållens skuldsättning. För att stärka hushållens motståndskraft och minska riskerna som är förknippade med hushållens skuldsättning har Finansinspektionen, som är ansvarig myndighet för makrotillsyn, vidtagit flera åtgärder, bl.a. de två amorteringskraven. Regeringen anser att amorteringskraven har fungerat väl och bidragit till att öka hushållens motståndskraft.

På uppdrag av regeringen har Finansinspektionen vidare genomfört en samlad utvärderingen av de genomförda makrotillsynsåtgärderna. Uppdraget redovisades sommaren 2021 och visar att åtgärderna, bl.a. amorteringskraven, har bidragit till att bromsa och förebygga en utveckling där nya bolånetagare lånar allt mer. Utvärderingen visar även att utan åtgärderna skulle bostadspriserna och hushållens skulder vara på ännu högre nivåer än vad de är i dag.

Jag kommer att fortsätta att följa utvecklingen och riskerna förknippade med hushållens skuldsättning.

Avslutningsvis noterar jag att Sverigedemokraterna (Dennis Dioukarev) senast i december 2021 frågade mig om jag avser att verka för att avskaffa amorteringskravet.

Stockholm den 15 juni 2022

Max Elger

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.