Åtgärder mot den organiserade brottsligheten

Skriftlig fråga 2007/08:657 av Johansson, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-25
Anmäld
2008-01-29
Besvarad
2008-01-30
Svar anmält
2008-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 januari

Fråga

2007/08:657 Åtgärder mot den organiserade brottsligheten

av Lars Johansson (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den organiserade brottsligheten kidnappade Göteborg för att råna postterminalen. Rånet genomfördes med militär precision av en större grupp som enligt uppgift hotade elva postanställda. Bomber eller bombattrapper fanns på flera platser. Bilar sattes i brand och fotanglar var utplacerade. Polisens lokaler fick utymmas och rånet ledde också till att boende fick evakueras.

Rättstaten kan inte acceptera att organiserade ligor lamslår och sprider skräck i det civila samhället. Frågan är om inte fler myndigheter nu måste börja bistå och samverka med polisen för att få bukt med den organiserade yrkeskriminaliteten, vare sig det nu rör sig om kriminella organisationer eller om yrkeskriminella som tillfälligt samverkar för att genomföra en viss typ av kupper.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder mot den organiserade brottsligheten med anledning av rånet mot postterminalen i Göteborg?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:657 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 30 januari

Svar på fråga

2007/08:657 Åtgärder mot den organiserade brottsligheten

Justitieminister Beatrice Ask

Lars Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot den organiserade brottsligheten med anledning av rånet mot postterminalen i Göteborg.

Utvecklingen av den grova organiserade brottsligheten i Sverige är allvarlig. Arbetet mot den grova organiserade brottsligheten är sedan länge prioriterat av regeringen. Rånet mot postterminalen i Göteborg förra veckan är tyvärr bara ännu ett exempel på hur den grova organiserade brottsligheten lamslår ett samhälle.

Rättsväsendets myndigheter samt Tullverket, Kustbevakningen och Skatteverket har en central roll att fylla i bekämpandet av den grova organiserade brottsligheten. För att ytterligare öka trycket mot denna typ av brottslighet krävs dock att alla delar av samhället mobiliseras.

I november förra året samlade jag därför ett stort antal företrädare från olika myndigheter och organisationer till ett möte där vi bland annat diskuterade hur vi gemensamt ska arbeta i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Jag har också nyligen gett sex experter i uppdrag att föreslå ett antal skarpa åtgärder som lägger grunden till en effektivare och mer uthållig bekämpning av den grova organiserade brottsligheten.

Ett av uppdragen är att lämna förslag på åtgärder som bidrar till utvidgad samverkan mellan polisen och andra samhällsaktörer. Förslagen från experterna ska redovisas senast den 30 april 2008. Uppdragen överlappar i vissa fall varandra och förutsätter ett nära samråd experterna emellan. Syftet med de uppdrag som experterna fått är att de förslag som redovisas ska kunna realiseras redan i det korta perspektivet.

Uppdragen har ett brett anslag vilket är nödvändigt. Regeringen står bakom mobiliseringen mot den grova organiserade brottsligheten, vilket är helt avgörande för att säkerställa att alla berörda myndigheter medverkar utifrån sina ansvarsområden.

Det senaste året har också regeringen genom ny lagstiftning gett polis och åklagare nya och skarpare verktyg i kampen mot den grova brottsligheten. Regeringens kraftfulla satsning på rättsväsendet med tyngdpunkten på polisen har också skapat goda förutsättningar för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.