Till innehåll på sidan

Åtgärder mot bindande förhandsavtal för bostadsrätter

Skriftlig fråga 2023/24:792 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-08
Överlämnad
2024-04-09
Anmäld
2024-04-10
Svarsdatum
2024-04-17
Sista svarsdatum
2024-04-17
Besvarad
2024-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Det behövs åtgärder mot missbruket med bindande förhandsavtal för bostadsrätter. Flera förordar bland annat förbud mot bindande förhandsavtal.

Ett förhandsavtal är ett avtal om att köparen förbinder sig att i framtiden förvärva en lägenhet med bostadsrätt. Föreningen förbinder sig vid att i framtiden upplåta lägenheten med bostadsrätt. Förhandsavtal ingås oftast i samband med nyproduktion av lägenheter som, vid avtalets ingående, inte är färdiga för en upplåtelse ännu.

Den som förbinder sig att köpa bostadsrätt via bindande förhandsavtal har ringa insyn i det som föreningen hanterar. Problem som förekommer är att personer utnyttjar sin ställning i samband med ombildning av hyreshus eller vid nyproduktion med byggmästarbildade styrelser. I vissa fall är den ekonomiska planen som läggs upp en glädjekalkyl, där man medvetet underskattat de kommande kostnaderna. Det ger låg månadsavgift och boendekostnad. Tillvägagångssättet kan användas av oseriösa aktörer för att locka över tveksamma köpare. Efter ombildningen går det att sälja lägenheterna för ett mycket högt pris på grund av den låga månadsavgiften, och då kan initiativtagarna sälja och ta hem vinsten. Nya aningslösa köpare kommer in i föreningen, och en ny styrelse tillsätts och upptäcker att föreningens ekonomi är i botten, med stora avgiftshöjningar som följd.

Även problem såsom bristande bokföring och årsredovisningar, utebliven besiktning och obetalda försäkringspremier förekommer i organisationer kopplade till förhandsavtal. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med de problem som beskrivs ovan när det gäller bindande förhandsavtal för bostadsrätter?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:792 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:792 Åtgärder mot bindande förhandsavtal för bostadsrätter

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:792 av Mikael Eskilandersson (SD)
Åtgärder mot bindande förhandsavtal för bostadsrätter

Mikael Eskilandersson har frågat infrastruktur- och bostadsministern vad han avser att göra för att komma till rätta med de problem som finns när det gäller bindande förhandsavtal för bostadsrätter.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En bostadsrätt representerar ofta ett mycket stort ekonomiskt värde för den enskilde bostadsrättshavaren och en köpare av en nyproducerad bostadsrätt kan ta en stor privatekonomisk risk. Det är viktigt att regelverket på området säkerställer ett gott konsumentskydd och att oseriösa affärsmodeller motverkas.

Skyddet för den som köper en nyproducerad bostadsrätt har nyligen stärkts, bland annat genom skärpta krav på den information som ska lämnas till en förhandstecknare avseende till exempel föreningens ekonomi, privat­ekonomiska risker förknippade med avtalet och byggföretagets och andra utomståendes inflytande i föreningen. Förhandstecknaren har numera en lagstadgad rätt till betänketid. De nya kraven gäller sedan den 1 januari 2023. Sedan den 1 januari i år gäller dessutom skärpta krav på den ekonomiska plan som ska upprättas av bostadsrättsföreningen innan den upplåter en bostadsrätt och på de intygsgivare som ska granska den ekonomiska planen.

Jag kan konstatera att de nya kraven syftar till att komma till rätta med den problembild som Mikael Eskilandersson lyfter i sin fråga, men också att de har varit i kraft under en kort tid. Jag kommer att bevaka att de nya kraven får den effekt som är avsedd.

Stockholm den 17 april 2024

 

 

 

Gunnar Strömmer

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.