Till innehåll på sidan

Åtgärder mot bidragsfusk inom studieförbunden

Skriftlig fråga 2020/21:2451 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-07
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Miljontals kronor visade sig ha betalats ut till tio studieförbund runt Järvafältet i Stockholm; av dessa har åtta fuskat till sig bidrag. Staten delar varje år ut över 4 miljarder till folkbildningen. Hösten 2020 avslöjades Folkbildningsrådet med ett stort bedrägeri, detta enligt TV4 den 10 september 2020. Det visade sig att studieförbund hade fejkade deltagare och att pengarna misstänktes gå till finansiering av extremism och organiserad brottslighet. I samband med detta kom också signaler om att det finns omfattande fusk på andra ställen i landet.

Genom forskningsrapporter om våldsbejakande extremism och antidemokratiska krafter har experter från Försvarshögskolan och Malmö universitet flera gånger stött på problemet med systematiskt missbruk av folkbildningssystemet som motverkar en demokratibaserad värdegrund. När fuskskandalen kring utbetalningar av miljonbelopp till studieförbund som fejkade deltagare dök upp chockerade och upprörde det svenska folket rejält. Det krävdes kraftfulla åtgärder från flera håll, inte minst från upprörda skattebetalare. Så hur har det då blivit, vilka åtgärder har vidtagits?

Dess främsta företrädare gentemot staten är Folkbildningsrådet, en ideell förening vars huvudmän och medlemmar utgörs av studieförbunden och folkhögskolorna. Problemet är att de organisationer som ska motta bidragen också administrerar utdelandet. Det finns en oförmåga att hindra fusk och felaktiga utbetalningar, något som Riksrevisionen tog upp i en uppföljningsrapport 2015. Riksrevisionen rekommenderade att Folkbildningsrådet skulle kontrollera bidragen hårdare och att regeringen skulle ställa tydligare krav på Folkbildningsrådets myndighetsutövning. I rapporten konstateras också att Folkbildningsrådets fördelningssystem inte har fått de kvalitativa kriterier riksdagens beslutat om. Kontrollen är ineffektiv, uppföljning och utvärdering belyste inte huruvida syftet med bidragen uppfylldes.

Riksrevisionens rekommendationer har inte hörsammats av Folkbildningsrådet utan man har struntat i kraven, och argumentet för det är att alla de brister som påtalades finns kvar än i dag. Flera år senare. I stället tog Folkbildningsrådet själv initiativ till en egen granskning som utfördes av Erik Amnå, vars resultat visade att det finns allvarlig kritik mot studieförbundets demokratiska strukturer, syn på jämställdhet och andra grundläggande värden i vårt samhälle.

Trots detta har Folkbildningsrådet som organisation aktivt drivit opinion för fortsatt stöd till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd, trots att problemen med Ibn Rushd är uppenbara. Experterna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren har studerat förbundet och har konstaterat att Ibn Rushds medlemsföreningar bjudit in antisemitiska och våldsbejakande predikanter, vilket ledde till att Göteborgs stad stoppade sitt stöd till förbundet då även medlemsföreningar där bjudit in hatpredikanter, förespråkat olika arvsregler för män och kvinnor, bjudit in personer som förespråkat dödsstraff för att lämna islam och haft medlemsföreningar som är en del av den turkiska religiösa myndigheten Diyanet.

Ibn Rushd slår rutinmässigt ifrån sig kritiken, men inget annat studieförbund brottas med liknande grundläggande demokratiska värderingsproblem. Vid granskning av exempelvis Ibn Rushds årsredovisning framgår även att förbundet ackumulerar omfattande summor samtidigt som statsbidragen kontinuerligt ökar.

I FBR:s senaste rapport till regeringen berömdes den egna folkbildningsverksamheten, och Maria Graner underströk att “demokratin är inget som uppstår ur ingenting utan den är något vi skapar tillsammans genom samtal och engagemang i samhället. Här gör folkbildningen viktiga demokratistärkande insatser genom att man möjliggör möten mellan människor och främjar lärande och dialog”.

Ett av grundkraven från riksdagen till Folkbildningsrådet är att säkerställa att demokratin stärks och utvecklas. Detta förefaller omöjligt om Folkbildningsrådet inte känner till vilka samarbetspartner och lokala föreningar som Ibn Rushd samarbetar med.

Utrymmet för fusk har inte begränsats. Folkbildningsrådet lever inte upp till de krav som riksdag och regering ställer för statliga bidrag till folkbildning. Hur man ska komma bort från fusket med antal timmar som man har verksamhet inom studieförbunden är en viktig fråga. Man kanske ska överväga att 480 studietimmar per deltagare innefattar verksamhet i alla studieförbund, inte för varje studieförbund. Alternativt att alla studieförbund ges en gräns på max 100 timmar per individ och år.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att det inte finns utrymme att fuska med antal timmar per deltagare inom studieförbunden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2451 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02027 , U2021/02028 U2021/02029 , U2021/02030 U2021/02032 , U2021/02066 U2021/02067 , U2021/02068 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2415, 2020/21:2416, 2020/21:2418, 2020/21:2419, 2020/21:2420, 2020/21:2451, 2020/21:2452, 2020/21:2453 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Säkerställande av enhetliga kriterier vid granskning av studieförbunden

Tillgång till studieförbundens system, underlag och samverkanspartner för att kunna utföra en rättvis revision

Skattemedel till föreningar inom studieförbunden med kopplingar till extremism och organiserad brottslighet

Åtgärder för att begränsa fusk bland studieförbunden

Uppföljning av bidragsfusk hos studieförbunden

Åtgärder mot bidragsfusk inom studieförbunden

Ökad kontroll för att motverka bidragsfusk inom studieförbunden

Ett samkörningssystem inom studieförbunden för att motverka fusk

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att säkerställa att granskningarna hos studieförbunden inte går att modellera efter eget tycke, om jag avser att se över möjligheten att tillsätta en revisor som granskar Folkbildningsrådet och som även har tillgång till studieförbundens system, underlag och samverkanspartner, hur jag ämnar verka så att inte skattemedel fortsatt betalas ut till föreningar som har koppling till extremism och organiserad brottslighet, vilka åtgärder jag ämnar vidta så att utrymmet för fusk begränsas för studieförbund när det gäller att hålla olika ”fejkade” aktiviteter i lokaler som är svåra att kontrollera, hur jag ämnar verka för att säkerställa att Folkbildningsrådet lever upp till de krav som riksdag och regering ställer för statliga bidrag till folkbildning, vilka åtgärder jag ämnar vidta så att det inte finns utrymme att fuska med antal timmar per deltagare inom studieförbunden, om jag tänker ta initiativ för att se över möjligheten att införa en löpande central kontroll av hur studieförbunden anordnar sina verksamheter, så att bidragsfusk motverkas och vilka åtgärder jag ämnar vidta så att föreningar inte kan utnyttja system och fuska sig till bidrag på grund av att studieförbunden inte samkör registren.

Inledningsvis vill jag tydliggöra att regeringen värnar folkbildningen och värdesätter den betydelsefulla verksamhet som folkbildningens aktörer genomför varje dag och över hela vårt land. Jag vill samtidigt betona att folkbildningens aktörer har ett stort ansvar för att säkerställa att det statliga stödet används korrekt. Skattebetalarnas pengar ska hanteras med respekt och varsamhet. Flera åtgärder vidtas nu av regeringen, Folkbildningsrådet och studieförbunden för att säkerställa att statsbidraget används korrekt och i enlighet med de syften för bidraget som riksdag och regering har beslutat om.

Folkbildningsrådet har uppgiften att fördela statsbidrag till bl.a. studie-förbunden och regeringen ställer krav på Folkbildningsrådets uppföljning och redovisning av statsbidraget. Regeringen har förstärkt uppföljningen av statsbidraget till studieförbunden för att stävja fusk och felrapporteringar samt säkerställa att bidraget används som avsetts. Folkbildningsrådet ska senast den 15 april lämna en särskild rapport till regeringen, i vilken rådet bl.a. ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits och planeras för att säkerställa detta. Folkbildningsrådet ska även redovisa hur de arbetar för att säkra att studieförbunden följer gällande föreskrifter för statsbidragen till studie-förbund och Folkbildningsrådets beslutade villkor för statsbidragen.

I augusti 2020 uppmärksammades omfattande fusk med statsbidrag till folkbildningen på Järva. Jag vill tydliggöra att det var studieförbunden själva som upptäckte oegentligheterna och slog larm till bl.a. Folkbildningsrådet och polisen. Min uppfattning är att Folkbildningsrådet tagit den uppkomna situationen med bidragsfusk på största allvar och bedriver, tillsammans med studieförbunden, ett omfattande arbete för att komma till rätta med de felaktigheter som upptäckts inom studieförbundens verksamhet. Folkbildningsrådet har förstärkt sitt kansli med särskilt fokus på uppföljning, granskning och kontroll av hur statsbidraget används samt skärpt statsbidragsvillkoren för studieförbunden. Studieförbunden samarbets-organisation har även informerat regeringen om att de har vidtagit eller avser att vidta ett antal åtgärder för att förebygga fusk och felaktigheter.

På uppdrag av Folkbildningsrådet har studieförbunden även genomfört en fördjupad granskning av verksamheten för åren 2017–2019. Granskningen har genomförts utifrån ett antal riskområden som Folkbildningsrådet har identifierat baserat på tidigare fall av fusk och felaktigheter. Som ett resultat av denna granskning beslutade Folkbildningsrådets styrelse i februari 2021 att studieförbunden ska betala tillbaka statsbidrag. Studieförbunden har även själva i samband med den fördjupade granskningen tagit initiativ till att bl.a. kunna samköra deltagaruppgifter mellan studieförbunden för att kunna upptäcka dubbelrapportering.

Det är viktigt att det finns kontrollmekanismer på plats för att säkerställa att statsbidraget till folkbildningen används korrekt. I förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen anges att staten ska ges möjlighet att utse en revisor i Folkbildningsrådet. Frågan om hur extern revision av folkbildningen kan tillgodoses bereds inom Regeringskansliet. Olika delar av statsbidraget till folkbildningen har även granskats av både Riksrevisionen och Statskontoret. När det gäller Riksrevisionens uppföljningsrapport från 2015 vill jag, i linje med det Riksrevisionen återger i rapporten, lyfta fram att både regeringen och Folkbildningsrådet har vidtagit flera åtgärder för att hantera de brister som Riksrevisionen identifierade i sin granskning. Jag välkomnar att Riksrevisionen har meddelat att de ska inleda en granskning av kontrollen och uppföljningen av statens stöd till studieförbunden.

Vidare ställer Folkbildningsrådet krav i de villkor som gäller för statsbidraget att studieförbunden ska ha ett tydligt anordnarskap och lämna de uppgifter som rådet begär för att kunna fullfölja sitt myndighetsuppdrag. Studieförbunden ska enligt villkoren genomföra revision av godkänd eller auktoriserad revisor och revisorns revisionsberättelse ska lämnas tillsammans med årsredovisningen till FBR. De underlag som studieförbunden skickar in till Folkbildningsrådet kan ingå i en framtida extern revision.

När det gäller Marléne Lund Kopparklints fråga om skattemedel till föreningar som har koppling till extremism, har jag och regeringen varit tydliga med att inga offentliga medel ska gå till organisationer som bedriver verksamhet som strider mot demokratins idéer. Medel som betalas ut till studieförbund ska uteslutande gå till verksamhet som uppfyller statens syften med bidraget och stärker vår gemensamma demokrati. Flera åtgärder vidtas för närvarande för att säkerställa detta. Regeringen har beslutat att Folkbildningsrådet för 2020 respektive 2021 års verksamhet ska återrapportera fördjupade bedömningar av det s.k. demokratisyftet. Rådet ska också för 2021 års verksamhet redovisa hur rådet arbetar för att säkerställa att verksamheten som finansieras med statsbidraget förmedlar och förankrar respekt för de mänskliga rättigheterna och samhällets grundläggande värderingar.

I juni 2019 överlämnade Demokrativillkorsutredningen sitt betänkande till regeringen. Betänkandet innehåller förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Förslagen omfattar även förordningarna om statsbidrag till folkbildningen. Regeringen avser att återkomma under mandatperioden med förslag om ett nytt demokrativillkor.

Regeringen har även beslutat om tilläggsdirektiv till utredningen om personuppgiftsbehandling i ärenden om stöd till det civila samhället (Ku 2020:02). Utredningen ska analysera och ta ställning till inrättandet av en stödfunktion med kompetens om aktörer, våldsbejakande extremism och antidemokratiska miljöer som ska kunna bistå myndigheter i att göra fördjupade granskningar av exempelvis en bidragssökande organisation.

Avslutningsvis vill jag understryka att folkbildningen är betydelsefull. Genom studiecirklar, läsning, kultur och utbildning i folkbildningens regi blir vårt land rikare. Jag kommer nu noga följa att åtgärder vidtas för att säkerställa att statsbidraget används till det som avsetts. De vidtagna och planerade åtgärderna tillsammans med den rapport som rådet ska lämna senast den 15 april är ett viktigt underlag för beslut om vidare åtgärder. Regeringen utesluter inte att ytterligare åtgärder behöver vidtas.

Stockholm den 14 april 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.