Till innehåll på sidan

Åtgärder med anledning av Transportstyrelsens rapport

Skriftlig fråga 2021/22:107 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-11
Överlämnad
2021-10-11
Anmäld
2021-10-12
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Pandemin har slagit hårt mot flygmarknaden både vad gäller passagerare och flygningar i det svenska luftrummet. Det har i sin tur lett till ett underskott i de avgiftssystem som Transportstyrelsen administrerar. För år 2020 uppgick underskottet med undervägsavgifter till cirka 1,6 miljarder kronor och för avgiftssystemet för säkerhetskontroll av passagerare (GAS) till drygt 700 miljoner. För innevarande år prognostiseras ett motsvarande mycket stort underskott i samma avgiftssystem. Just nu rullas dessa underskott framåt men måste, om inget annat görs, inom kort tas ut i form av kraftigt höjda kostnader i flygtrafikens avgiftssystem.

Statsrådets egen expertmyndighet, Transportsstyrelsen, rapporterade redan den 27 juli i år om detta. Transportsstyrelsen beskriver i rapporten effekterna av vad som riskerar att hända om Transportsstyrelsen med flera som tillhandahåller avgiftsfinansierade trafiklednings-/säkerhetssystem måste ta ut det ackumulerade underskottet 2020/21 rätt av i form av höjda avgifter i nedanstående punkter:

  • högre biljettpris för passagerare och flyggods
  • kraftig påverkan på tillgängligheten inom landet och mellan Sverige och övriga världen på grund av att flyglinjer riskerar att upphöra
  • ett minskat intresse från utländska flygbolag att trafikera Sverige samt negativa klimateffekter
  • en allmän påverkan på branschen och konkurrensen.

Ytterligare en aspekt är om överflygande internationell trafik flyger en längre sträcka för att undvika svenskt luftrum med dess högre avgifter. Det leder till negativa klimateffekter.

Rapporten i sin helhet:

transportstyrelsen.se/sv/publikationer-och-rapporter/rapporter/Rapporter-luftfart/hogre-avgifter-for-systemkritisk-infrastruktur-inom-luftfarten/

Den uppkomna situationen är en effekt av pandemin. Jag utgår från att statsrådet tagit del av och redan förbereder snabba åtgärder för att hantera den uppkomna situationen.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder planerar ministern och regeringen att vidta med anledning av den rapport Transportstyrelsen presenterade den 27 juli?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:107 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/ 02629 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:107 av Anders Åkesson (C)
Åtgärder med anledning av Transportstyrelsens rapport

Anders Åkesson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen planerar att vidta med anledning av den rapport Transportstyrelsen presenterade den 27 juli i år.

Rapporten behandlar avgiftshöjningar som kan drabba två avgiftssystem inom luftfarten som Transportstyrelsen administrerar: det gemensamma avgiftssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och dess bagage (GAS), och avgiftssystemet för undervägsavgifter inklusive prestationsplanen inom flygtrafiktjänsten samt avgift för terminalkontroll. Bakgrunden är att betalningar till avgiftssystemen minskat kraftigt under pandemin, samtidigt som tjänsterna har varit nödvändiga att upprätthålla för den trafik som ändå bedrivits.

Transportstyrelsen har tagit fram rapporten som en del i sin marknadsövervakning och är inte en direkt redovisning eller hemställan till regeringen.

I sammanhanget ska sägas att hanteringen av underskott i systemet med undervägsavgifter styrs av EU-reglering. Grunden för hur kostnader som uppkommer med anledning av att etablera och upprätthålla luftfartsskydd ska hanteras regleras förvisso också på EU-nivå, men det överlämnas till medlemsstaterna att besluta vem som bör åläggas kostnaderna. I Sverige finns ett utjämningssystem för detta vilket innebär att avgiften är densamma oavsett vilken flygplats i Sverige man reser från. Detta regleras i lagen (2004:1100) om luftfartsskydd samt i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:113) om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Transportstyrelsen inkom med en framställan om GAS-avgiften till Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet) i juni. Där föreslår myndigheten att det uppskattade ackumulerade underskottet i systemet på 712 miljoner kr vid 2021 års utgång hanteras genom ett statligt tillskott av medel på ca 80 procent av det uppkomna underskottet, och att resterande del av underskottet hanteras genom en förlängd återbetalningstid för att mildra kommande avgiftshöjningar. Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet) har efterfrågat kompletterande information för den fortsatta beredningen av framställan, vilken inkom den 15 oktober.

Jag vill avslutningsvis betona att regeringen till följd av pandemin noga följer utvecklingen och har genomfört flera åtgärder för att stödja aktörer inom luftfarten. Förutom alla generella åtgärder som kommit den till del - korttidspermitteringar, omställningsstöd m. m. - har regeringen bl.a. beslutat om ökat temporärt driftstöd till regionala flygplatser, uppdrag till Trafikverket att ingå avtal om 17 temporära beredskapsflygplatser, temporär allmän trafikplikt och flygupphandlingar till Norrland och Gotland, lån på 164 miljoner kr till leverantörer av lokal flygtrafikledning vid icke-statliga flygplatser, kreditgarantier för lån på upp till 5 miljarder kr till flygföretag samt kapitaltillskott till Swedavia AB på 2,5 miljarder kr.

Stockholm den 20 oktober 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.