Till innehåll på sidan

Åtgärder med anledning av ädelmetallstölder från fornminneslämningar på Öland

Skriftlig fråga 2011/12:60 av Liljevall, Désirée (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-21
Anmäld
2011-10-25
Besvarad
2011-10-26
Svar anmält
2011-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga

2011/12:60 Åtgärder med anledning av ädelmetallstölder från fornminneslämningar på Öland

av Désirée Liljevall (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

På den internationella svarta marknaden är fornfynd av ädelmetall, såsom guld- och silverföremål, hett eftertraktade. Stölder är därför vanliga, inte minst på Gotland och Öland. Det är angeläget att ta ett nationellt ansvar för Ölands unika fornlämningar.

Länsstyrelsen i Kalmar län startade under hösten 2010 ett projekt för att identifiera och kartlägga arealer på Öland som kan innehålla skatter eller enstaka ädelmetallföremål. Utgångspunkten är att identifiera tidigare fynd samtidigt som man utifrån dessa prickar in centralområden där ytterligare fynd kan förväntas. Länsstyrelsen anser att projektet har gett gott resultat. Flera platser har identifierats och så långt har syftet med projektet, att förekomma skattplundring, nått framgång.

Men parallellt uppkommer en annan problemställning: vilken information tillhandahåller vi allmänheten och hur görs den tillgänglig? Riksantikvarieämbetet, som ansvarar för informationen om fornminnen, publicerar i dag koordinater för fynden på sin hemsida, färdiga för tjuvarna att plocka ned och använda för att gå ut på de öländska fälten och gräva upp skatterna.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att förebygga plundring av fornminnen och särskilt se till att den offentliga information som finns tillgänglig via Riksantikvarieämbetet inte används för stölder ur våra fornlämningar?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:60 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 26 oktober

Svar på fråga

2011/12:60 Åtgärder med anledning av ädelmetallstölder från fornminneslämningar på Öland

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Désirée Liljevall har frågat mig vad jag avser att göra för att förebygga plundring av fornminnen och särskilt se till att den offentliga information som finns tillgänglig via Riksantikvarieämbetet inte används för stölder ur våra fornlämningar.

Jag håller helt med Désirée Liljevall att det är viktigt att skydda fornlämningar från plundring och flera projekt pågår också för att utveckla metoder som kan motverka sådana brottsliga handlingar. Det projekt som bedrivs vid Länsstyrelsen i Kalmar län är viktigt både för länet och som ett exempel som kan inspirera till initiativ i andra delar av landet. Riksantikvarieämbetet har under lång tid arbetat aktivt med dessa frågor i samverkan med Brottsförebyggande rådet och berörda länsstyrelser. Riksantikvarieämbetet har också ansvar för att tillhandahålla information om fornlämningar. Sådan information behövs bland annat vid planering av ny bebyggelse och för forskningsändamål. Det är därför viktigt att såväl myndigheter som enskilda personer har tillgång till denna typ av information. Att information finns att tillgå för alla utgör generellt sett det bästa skyddet för fornlämningar.

I Riksantikvarieämbetets informationssystem för fornminnen (FMIS), tillgängligt på internet via söktjänsten Fornsök, finns information om olika kulturhistoriska lämningar, varav en del klassas som fasta fornlämningar. I den publikt tillgängliga versionen av Fornsök visas inte den geografiska positionen för depåfynd och offerplatser som ofta förknippas med fynd av ädelmetallföremål. Sådana fynd kan dock förekomma inom många typer av lämningar och att dölja alla dessa platser skulle vara orimligt. Utan den informationen skulle samhällets och medborgarnas nytta av Fornsök allvarligt begränsas. Det ankommer därför på Riksantikvarieämbetet att balansera behovet av tillgänglig information mot hotet att informationen används för att planera plundring av fornlämningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.