Till innehåll på sidan

Åtgärder inom EU för att stoppa djursmugglingen

Skriftlig fråga 2020/21:2319 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-24
Överlämnad
2021-03-25
Anmäld
2021-03-26
Sista svarsdatum
2021-03-31
Svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Marknaden för hundfabriker och hundsmugglingen har växt lavinartat då fler människor under pandemiåret vill skaffa valp. När tillgång på hundvalpar inte funnits bland svenska hunduppfödare har den illegala hundmarknaden växt. Hundvalpar föds upp i utländska fabriker där tikarna tvingas para sig för konstant valpning och ofta i burar. Valparna skiljs från sina mammor alldeles för tidigt, vilket påverkar deras psyke negativt. Dessa valpar säljs avsevärt mycket billigare med falska papper och identiteter. Sjukdomar och parasiter förekommer och rabies är inte ovanligt.

De negativa konsekvenserna av att Tullverket inte kan beslagta djur som smugglats in till Sverige, utan en veterinärs besiktning och beslut, är katastrofala. Inte minst ur ett djurskyddsperspektiv då dessa djur ofta är i dåligt skick för att de utsatts för djurplågeri. Det medför också att den organiserade brottsligheten, som oftast ligger bakom, kan fortsätta sin kriminella verksamhet. Det är inte helt ovanligt att man kan koppla hundsmugglingen till annan kriminalitet som exempelvis narkotikasmuggling.

För att motverka djursmugglingen, som har kommit att bli en mycket lukrativ affärsmodell för den organiserade brottsligheten, måste flera åtgärder till.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur ämnar statsrådet verka inom EU så att djursmugglingen till Sverige motverkas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2319 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/01055 N2021/01058 N2021/ 01086 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:2316 Den växande hundsmugglingen, 2020/21:2319 Åtgärder inom EU för att stoppa djursmugglingen och 2020/21:2330 En ökad spridning av rabies till följd av insmugglade hundar, av Marléne Lund Kopparklint (M)

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att stoppa den alltmer växande hundsmugglingen och hur jag ämnar verka inom EU så att djursmugglingen till Sverige motverkas. Hon har också frågat socialminister Lena Hallengren hur ministern ämnar verka för att motverka den ökade spridning av smittsamma sjukdomar, exempelvis rabies, som är en följd av de insmugglade djuren.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara också på den sista frågan och jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Det är straffbelagt att sälja och köpa djur som smugglats och hundar som förs in i Sverige för att säljas ska bland annat vara id-märkta, ha ett EU-pass och en giltig vaccination mot rabies. Djuren ska även besiktigas av en veterinär inom 48 timmar före avresan till Sverige. Trots det förekommer det smuggling av djur. Jag delar Marléne Lund Kopparklints uppfattning att den främsta orsaken till det är att det finns en högre efterfrågan på vissa hundar än vad den legala marknaden kan möta.

Det ligger ett stort ansvar på den som ska köpa djur från ett annat land att säkerställa att Statens jordbruksverks (Jordbruksverket) regler för införsel av djur till Sverige är uppfyllda. Utan köpare finns det ingen lönsamhet och inga incitament för illegal handel med djur. Mot den bakgrunden är det viktigt att alla som är intresserade av att köpa ett djur har en tillräcklig kunskap för att undvika att köpa djur som är smugglade. Oseriös handel med djur innebär en allvarlig smittrisk för både människor och djur. Dessbättre har vi inte haft ett enda fall av rabies på djur i Sverige sedan 1886.

Jordbruksverket, Tullverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar tillsammans och kontinuerligt för att sprida information och kunskap om risker och metoder som de oseriösa aktörerna använder sig av och om vad man ska tänka på i samband med att man köper t.ex. en hund. Myndigheterna håller vidare kontakt med kollegor i andra medlemsstater inom EU för att upptäcka och förhindra illegal handel med djur. De följer också upp och vidtar åtgärder när illegalt införda djur upptäcks. Från svensk sida driver vi på i alla EU-forum som vi kan för att djurskyddet inom EU generellt ska höjas.

Om veterinärer upptäcker djurskyddsproblem ska de underrätta länsstyrelsen, som har till uppgift att kontrollera efterlevnaden av djurskyddslagstiftningen. Veterinärer ska även anmäla fall där man misstänker att ett djur är smittat med någon allmänfarlig djursjukdom som kan spridas genom smitta bland djur eller från djur till människor.

Det finns tydliga krav på hur till exempel hundar får behandlas och vad som krävs för att få föra in djur i Sverige. Stränga straff är kopplade till smuggling. Det finns också tydlig och lättillgänglig information till alla som är intresserade av att köpa hundar. Nu är det framför allt viktigt att alla berörda uthålligt jobbar vidare för att stävja och motverka denna djupt upprörande och brottsliga verksamhet.

Stockholm den 14 april 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.