Åtgärder för svenska åkerier

Skriftlig fråga 2017/18:336 av Per Klarberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-24
Överlämnad
2017-11-27
Anmäld
2017-11-28
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Situationen för svenska åkerier är alltjämt kritisk, trots regeringens utlovade åtgärder för att få bukt med det – ofta organiserade – fusket, främst från utländska åkare.

En viktig pusselbit i kampen mot oseriösa utländska aktörer som missbrukar cabotagereglerna är klampning, något som riksdagen efterlyst och som sedan 2015 tillämpas i Sverige.

Det nuvarande regelverket tillåter dock enbart klampning under 24 timmar, vilket visat sig inte vara tillräckligt avskräckande för de åkare som konkurrerar med svältlöner, då dessa utan problem kan vänta tills polisen efter ett dygn tvingas ta bort klampningen.

Vi är inte ensamma om att tycka att nuvarande regelverk är för tandlöst skrivet för att få bukt med ovan nämnda problematik; riksdagen har riktat ett antal tillkännagivanden till regeringen i ämnet:

  • Våren 2014 tillkännagav riksdagen för regeringen att klampning behövs som ett komplement till böter och övriga sanktioner.
  • Hösten 2014 tillkännagav riksdagen för regeringen att regeringen ska utreda möjligheten till klampning längre än 24 timmar.
  • Våren 2015 tillkännagav riksdagen för regeringen att regeringen ska återkomma med förslag som möjliggör klampning längre än 24 timmar.

Trots en samsyn i riksdagen och ett antal tillkännagivanden har oroväckande lite hänt ifrån regeringens sida.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är:

 

Vad kommer statsrådet i närtid att göra för att se till att verkställa riksdagens tillkännagivanden och säkerställa en sund konkurrens på svenska vägar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:336 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



PAGE

2


Dnr N2017/07182/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:336 av Per Klarberg (SD) Åtgärder för svenska åkerier

Per Klarberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att göra i närtid för att se till att verkställa riksdagens tillkännagivanden och säkerställa en sund konkurrens på svenska vägar.

Regeringen har under mandatperioden vidtagit flera åtgärder för att säkerställa både schysta sociala villkor för förare och sunda konkurrensvillkor för transportföretagen. Det gäller både införande av sanktionsavgifter vid cabotagebrott, höjda nivåer vid överträdelser av kör- och vilotider men även möjligheten att hindra fortsatt färd genom klampning.

Transportstyresen har på regeringens uppdrag utrett flera frågor kopplade till den yrkesmässiga trafiken bland annat om de nu genomförda åtgärderna har gett den effekt som de förväntades få på regelefterlevnaden. Uppdraget redovisades den 2 maj 2017. Regeringen tar frågorna om schysta villkor inom transportbranschen på allra största allvar och har vidtagit flera av de förslag som redovisades. Vissa har redan beslutats bland annat ändringar och höjningar av sanktionsnivåerna när det gäller överträdelser av kör- och vilotider, vissa är under beredning.

Vad gäller klampning har ett förslag nu utarbetats och remitterats innehållande en ändring i lagen om hindrande av fortsatt färd. Det innebär en förlängning av den tiden ett fordon kan hållas klampat till 36 timmar efter att ett beslut har fattats om att hindra den fortsatta färden för att exempelvis få föraren att erlägga en beslutad sanktionsavgift. Det är en förlängning av tiden med 50 procent.

Remissinstanserna ska nu få säga sitt och har fram till den 10 januari 2018 på sig att lämna sina yttranden. Förhoppningen är att ändringsförslaget sedan ska kunna presenteras för riksdagen under våren 2018.

Stockholm den 4 december 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.