Till innehåll på sidan

Åtgärder för personer som varit sjuka i covid-19 och passerat dag 180

Skriftlig fråga 2020/21:788 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-30
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Förra veckan presenterade den rödgröna regeringen och dess samarbetspartier ett nytt förslag till regeländring gällande personer som varit sjuka i covid-19 och varit sjukskrivna i 180 dagar. Enligt gällande regelverk ska deras arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden. Det nya förslaget från regeringen innebär att de inte ska prövas på dag 180 utan först på dag 366, då vi i nuläget har liten kunskap om hur efterförloppet ser ut för en person som varit sjuk i covid-19. Förslaget till regeländring är gott nog men föreslås träda i kraft först den 1 mars 2021.

På en fråga vad som kommer att gälla för de covid-19-sjuka som redan i dag passerat dag 180 svarar företrädare för samarbetspartierna svävande att det är oklart men att man hoppas att Försäkringskassan kan trycka ”hold” på dessa sjukskrivningar i väntan på den nya regeländringen. 

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för de personer som varit sjuka i covid-19 som redan i dag passerat dag 180 eller inom kort kommer att passera dag 180?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:788 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:788 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Åtgärder för personer som varit sjuka i covid-19 och passerat dag 180

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för de personer som varit sjuka i covid-19 som redan i dag passerat dag 180 eller inom kort kommer att passera dag 180.

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att rehabiliteringskedjan i sjukpenningen behöver bli mer flexibel för att förhindra att människor förlorar sin sjukpenning. Förslaget innebär att bedömningen av arbetsförmågan mot normalt förekommande arbete efter dag 180 ska kunna skjutas upp om övervägande skäl talar för att den försäkrade kommer att återgå i arbete hos arbetsgivaren senast dag 365.

Den här ändringen behövs för att göra dagens restriktiva regelverk mer flexibelt och stärka den ekonomiska tryggheten för alla som är sjukskrivna. Människor måste få tillräckligt med tid att i första hand rehabiliteras åter till sitt eget arbete. Det bedöms göra särskilt stor skillnad för dem med diffusa symptom och en mindre exakt prognos för återgång i arbete, så som exempelvis långtidssjuka i covid-19. Ambitionen är att denna lagändring ska kunna träda ikraft i mars 2021.

Vid sidan av pågående lagstiftningsarbete pågår arbete för att få sjukskrivningsprocessen att fungera mer effektivt. Samverkan mellan processens aktörer är central och flera regeringsuppdrag har getts för att utveckla samverkan. Det gäller till exempel det dialoguppdrag som Försäkringskassan och Socialstyrelsen har tillsammans i syfte att förbättra dialogen mellan hälso-och sjukvården och Försäkringskassan för att skapa samsyn om vilka uppgifter hälso-och sjukvården kan och ska leverera i de medicinska underlagen. Det gäller också det nolltoleransuppdrag som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har tillsammans för att stödja de människor som inte kan återgå till sitt ordinarie arbete och behöver stöd i omställningen till ett annat arbete.

Människor som drabbas av sjukdom ska kunna lita på sjukförsäkringen när de inte kan arbeta. Utgångspunkten är att sjukförsäkringen ska ge alla som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom trygghet.

Stockholm den 8 december 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.