åtgärder för patentarbete i Sverige

Skriftlig fråga 2004/05:1655 av Flyborg, Eva (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-19
Anmäld
2005-05-19
Besvarad
2005-05-25
Svar anmält
2005-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 maj

Fråga 2004/05:1655

av Eva Flyborg (fp) till näringsminister Thomas Östros om åtgärder för patentarbete i Sverige

Sverige håller på att halka efter rejält på patentområdet i förhållande till övriga europeiska länder, möjligen med Danmark undantaget. Antalet patentansökningar till svenska Patentverket är på väg nedåt och kommer sannolikt att gå ned drastiskt på grund av förändringar hos patentmyndigheterna i våra grannländer.

Enbart Sverige och Danmark av EG:s 25 medlemsländer saknar auktorisation av patentombud. Det utestänger svenska patentombud från den fria rörligheten inom unionen. Konsekvensen är att exempelvis finska ombud kan verka i Tyskland, men inte svenska eller danska.

Till skillnad från majoriteten EU-länder har Sverige inte heller infört så kallat privilege @ undantag från vittnesplikt när det gäller förtrolig information mellan patentombudet och klienten @ i den nationella lagstiftningen. Det missgynnar svenska patentombud i förhållande till amerikanska och flertalet europeiska patentombud. Utan privilege kan amerikanska domstolar tvinga svenska patentombud att vittna i amerikanska patenttvister, medan konkurrenterna inte tvingas till detta. Följden är att många svenska storföretag lägger sitt patentarbete utomlands.

Mot denna bakgrund frågar jag näringsministern vilka konkreta åtgärder han avser att vidta för att svenskt patentarbete i ökad utsträckning ska förläggas i Sverige och inte utomlands.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1655 besvarad av

den 25 maj

Svar på fråga 2004/05:1655 om åtgärder för patentarbete i Sverige

Näringsminister Thomas Östros

Eva Flyborg har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att svenskt patentarbete i ökad utsträckning ska förläggas till Sverige och inte utomlands. Frågan är ställd mot bakgrund av att Sverige för närvarande inte har krav på auktorisation av patentombud och inte heller så kallat privilege @ undantag från vittnesplikten när det gäller förtrolig information mellan patentombudet och klienten.

Frågorna om vittnesplikten och krav på auktorisation av patentombud är mycket viktiga då de har betydelse för de svenska patentombudens möjligheter att verka i Europa och USA. Den så kallade Patentfördragsutredningen hade därför bland annat i uppdrag att överväga om det finns anledning att införa särskilda regler om tystnadsplikt för patentombud (dir. 2002:32). Utredningen lämnade sitt betänkande hösten 2003 (SOU 2003:66). När det gäller frågan om tystnadsplikt för patentombud föreslog utredningen att den som lämnar biträde i patenträttsliga angelägenheter bör, i samma mån som gäller för advokater, under vissa förhållanden befrias från skyldighet att vittna i rättegång eller på annat sätt röja vad han eller hon fått kännedom om inom ramen för uppdraget. Utredningen ansåg också att ett sådant undantag från vittnesplikten kräver att patentombudet har registrerats som auktoriserat patentombud hos ett offentligrättsligt organ. Utredningen ansåg dock att frågan om de närmare förutsättningarna för auktorisationen låg utanför utredningens uppdrag och att frågan därför borde bli föremål för ytterligare överväganden i särskild ordning.

Behandling av utredningens betänkande pågår för närvarande inom Regeringskansliet. Det blir inom ramen för denna behandling aktuellt att ta ställning till den fortsatta hanteringen av frågan om undantag för vittnesplikten och auktorisation för patentombud.

I sammanhanget kan också nämnas att regeringen på näringsministerns initiativ har tillsatt en utredning som enligt direktiven bland annat ska innehålla en analys av nedgången av patenteringsfrekvensen i Sverige och de viktigaste orsakerna till denna samt lämna förslag till hur kunskapsintensiva företag kan stimuleras till att i ökad utsträckning patentera sina innovationer. Utredningen ska redovisas den 31 augusti 2005.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.