Till innehåll på sidan

Åtgärder för ökad användning och produktion av biogas i Sverige

Skriftlig fråga 2008/09:1037 av Åsling, Per (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-17
Anmäld
2009-06-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-06-25
Svar anmält
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga

2008/09:1037 Åtgärder för ökad användning och produktion av biogas i Sverige

av Per Åsling (c)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Världen står de närmaste åren inför en omfattande energiomställning som kommer att kräva att vi byter ut de energikällor som bidrar till växthuseffekten och som inte är förnybara med mer hållbara alternativ. Biogas är en energiform som både är klimatvänlig och förnybar. Det handlar om att konvertera avfall till bränsle. Biogas kan användas som energikälla i de flesta sammanhang, exempelvis kraft- eller värmeproduktion och i renare eller uppgraderad form även som drivmedel i fordon. Med rätt förutsättningar bedöms rötad och förgasad biomassa kunna tillgodose uppemot 20 terawattimmar av Sveriges energibehov år 2020. Framställning av biogas intresserar allt fler aktörer på marknaden, både storskaliga satsningar och mindre företag. Enligt LRF:s lantbruksbarometer från 2009 vill var tionde lantbrukare satsa på förnybar energi i år och av dessa är 14 procent intresserade av biogas. På ett år har intresset av biogas ökat med hela 8 procentenheter. Ibland annat Jämtland finns det exempel på gårdar som med relativt små medel håller på att bygga biogasanläggningar med målsättningen att förse gården med energi, främst till uppvärmning, men på sikt även till fordonsbränsle. Den här typen av projekt har stora möjligheter att bidra till en mer hållbar energiförsörjning i framtiden och att skapa utveckling och tillväxt, genom nya och växande företag med flera anställda. För att biogas ska bli lönsamt krävs utbyggd infrastruktur med produktionsanläggningar, distributionsnät och tankställen. Investeringsstöd via landsbygdsprogrammet har stor betydelse för biogasens utveckling. Det kan finnas fler sätt för staten att bidra till biogasutvecklingen.

Hur avser jordbruksministern att agera för att ytterligare satsningar ska stimulera användningen och produktionen av biogas i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1037 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 25 juni

Svar på fråga

2008/09:1037 Åtgärder för ökad användning och produktion av biogas i Sverige

Näringsminister Maud Olofsson

Per Åsling har frågat jordbruksministern hur han avser att agera för att ytterligare satsningar ska stimulera användningen och produktionen av biogas i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Minskade utsläpp av växthusgaser, effektivare energianvändning och ökad användning av förnybar energi är högt prioriterade frågor för regeringen. Regeringen har redovisat sin syn på dessa frågor i vårens klimat- och energipropositioner (prop. 2008/09:162 och prop. 2008/09:163). I sammanhanget betonades särskilt att biogas kan spela en viktig roll i det svenska energisystemet, framför allt lokalt och regionalt. Termisk förgasning av biomassa för produktion av biogas pekades också ut som en teknik som skulle kunna ge stora volymer biogas i framtiden.

I budgetpropositionen för 2009 aviserades insatser för klimateffektiv teknik som ännu inte är konkurrenskraftig och regeringen avser att under 2009 besluta om en ny stödförordning rörande biogas. Inom ramen för landsbygdsprogrammet har regeringen avsatt 200 miljoner kronor under åren 2009 till 2013 för att främja framför allt gödselbaserad biogasproduktion. I regleringsbrevet för år 2009 fick Energimarknadsinspektionen uppdraget att, i samråd med Svenska kraftnät, analysera förutsättningarna för en framtida successiv övergång till biogas och andra energigaser framställda ur förnybara energikällor i naturgasnätet. Därutöver kommer Energimyndigheten att i redovisningen av sitt uppdrag om en handlingsplan för förnybar energi lämna en särskild redogörelse för biogas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.