Åtgärder för nyanlända

Skriftlig fråga 2017/18:1084 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-23
Överlämnad
2018-03-23
Anmäld
2018-03-26
Svarsdatum
2018-04-04
Sista svarsdatum
2018-04-04
Besvarad
2018-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringens mål är att nyanlända invandrare ska vara i jobb inom två år, men i dag tar det hela åtta år innan ens hälften av de nyanlända har ett jobb att gå till. Den bristande integrationen riskerar att leda till utanförskap och bidragsberoende.

Satsningen på snabbspår lyfts ofta fram av regeringen som en av lösningarna på integrations- och matchningsproblemen på svensk arbetsmarknad. Men endast 1,7 procent av deltagarna i etableringsuppdraget befinner sig i ett snabbspår. Flera snabbspår står stilla eller har få deltagare trots stor efterfrågan på arbetsmarknaden. Satsningen på utrikes födda kvinnor uppgår bara till en bråkdel av regeringens satsningar på arbetsmarknadspolitiska program.

Det behövs kraftfulla reformer om Sverige ska klara de integrationsproblem vi står inför.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta framöver för att få nyanlända i jobb och sysselsättning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1084 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



A2018/00746

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18: 1084 av Christian Holm Barenfeld (M)

Åtgärder för nyanlända

Christian Holm Barenfeld har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser vidta framöver för att få nyanlända i jobb och sysselsättning.

Svensk arbetsmarknad utvecklas fortsatt starkt. Sedan regeringen tillträdde är det 250 000 fler som har ett jobb. Två tredjedelar av sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda.

Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att det går allt snabbare för nyanlända att komma i arbete. Det har tidigare tagit upp till tio år innan hälften av de nyanlända har etablerat sig på arbetsmarknaden. Nu ser vi att tiden till arbete minskar. Av de som kom till en kommun under 2011 hade nästan hälften jobb efter fem år. Om utvecklingen fortsätter på samma positiva sätt bör tiden från mottagning till arbete kunna fortsätta kortas.

Ett nytt regelverk för nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet trädde ikraft den 1 januari 2018. Det stärker Arbetsförmedlingens möjligheter att ge rätt insatser utifrån individens behov samtidigt som kraven på individen tydliggörs. Den tidigare regeringen införde en rättighet till insatser för nyanlända, vi har tillfört en skyldighet att delta. Regeringen gör stora satsningar på utbildning och har infört en utbildningsplikt för nyanlända.

Möjligheten till en subventionerad anställning utgör en viktig väg till jobb för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Regeringen reformerar systemet för de subventionerade anställningarna. Ett flertal anställningsstöd slås samman till ett enhetligt mer kraftfullt stöd – introduktionsjobb. Extratjänsterna och moderna beredskapsjobb är även exempel på vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att höja utrikes födda kvinnors sysselsättningsgrad. Vårdnadsbidraget har avskaffats och föräldrapenningen begränsats för personer som kommer till Sverige med barn äldre än ett år. Det studiemotiverande och uppsökande arbetet har stärkts. Arbetsförmedlingen har på uppdrag av regeringen redovisat en handlingsplan för hur myndigheten avser att öka andelen utrikes födda kvinnor som arbetar eller studerar.

Arbetsmarknadens parter är centrala aktörer för att grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden ska komma i arbete. Arbetsgivare med rekryteringsbehov inom bristyrken får hjälp med kompetensförsörjningen genom att Arbetsförmedlingen och parterna tillsammans utvecklar snabbspår till bristyrken för att underlätta för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

Regeringen, LO, Unionen och Svenskt Näringsliv är överens om att så kallade etableringsjobb bör införas. Satsningen ska leda till att nyanlända och långtidsarbetslösa ges möjligheter att skaffa kunskaper och erfarenheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Anställningen ska normalt kunna leda till en tillsvidareanställning hos arbetsgivaren.

Att höja sysselsättningsgraden bland utrikes födda, i synnerhet kvinnor, är en högt prioriterad fråga för regeringen. Regeringen har genomfört en rad åtgärder som syftar till att korta vägen till arbete för nyanlända och för att fler ska komma i arbete och kommer fortsätta att driva detta arbetet framåt.

Stockholm den 29 mars 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.