Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska skadorna från vildsvin

Skriftlig fråga 2014/15:723 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-07-03
Överlämnad
2015-07-03
Besvarad
2015-07-17
Sista svarsdatum
2015-07-17
Svarsdatum
2015-07-17
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Naturvårdsverket lade för inte så länge sedan fram en ny viltstrategi som syftar till att skapa en bättre viltförvaltning i Sverige. En av strategins fem punkter är att ”förebygga skador och andra problem som viltet orsakar”.

Vildsvinet ställer till med stor förödelse i jordbruket när det bökar upp åkrar med vete, havre, majs, ärtor och sockerbetor samt slåttervallar. Det är heller inte ovanligt att villaägare får sina gräsmattor totalförstörda. Vildsvinet saknar naturliga fiender, har lätt för att anpassa sig till nya miljöer och har en hög reproduktionsförmåga – en sugga får normalt en kull med 5–6 kultingar per år, och vid gynnsamma förhållanden kan en sugga få tre kullar på två år.

Därför växer också stammen kraftigt. Vildsvinsstammen uppgår i dag till uppskattningsvis 350 000 djur, och statistiken visar att det sker en fördubbling av stammen ungefär vart tredje år.

Med dessa förutsättningar är det givet att jakttrycket bör vara högt på vildsvinsstammen. Ett ökat jakttryck är dock inte tillräckligt för att förebygga de vildsvinsrelaterade skadorna och trafikolyckorna, som tilltar allt mer. 

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är således:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att minska skadorna från vildsvin på åkrar, trädgårdar och slåttervallar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:723 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2015/5224/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:723 av Åsa Coenraads (M) Åtgärder för att minska skadorna från vildsvin

Åsa Coenraads har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att minska skadorna från vildsvin på åkrar, trädgårdar och slåttervallar.

Regeringen tar vildsvinsproblematiken på allvar och arbetar med frågan på bred front och arbetar bl.a. med de förslag som jaktlagsutredningens delbetänkande om vildsvin och viltskador har lagt fram.

En bidragande orsak till att vildsvinen har blivit många under senare år är en omfattande utfodring. Jaktlagsutredningen föreslog ett förbud mot stödjande utfodring under vegetationsperioden.

Jaktlagsutredningen har även lämnat förslag om att kameraövervakning av vildsvinsåtlar ska kräva anmälan och inte som i dag ansökan om tillstånd. Avgiften för ansökan om tillstånd för kameraövervakning av vilt bör enligt utredningen också sänkas.

Det har under de senaste åren genomdrivits ett flertal projekt för att skapa bättre förutsättningar för hantering av vildsvinskött. Givet det stora antal vildsvin och de skador de orsakar är det bra med en ökad avskjutning. Det är positivt att reglerna kring vildsvinsjakt är generösa när det gäller jakt och att jakten kan pågå under större delen av året under dygnets alla timmar. Samtidigt finns det anledning att utveckla viltförvaltningen av vildsvin för att ge ökade incitament för jägare att jaga vildsvin.

Stockholm den 14 juli 2015

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.