Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska nyrekryteringen och bryta segregationen

Skriftlig fråga 2021/22:174 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-15
Överlämnad
2021-10-15
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sedan 2015 listar polisen de områden i Sverige där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det handlar om ett sextiotal områden i de tre kategorierna utsatt område, riskområde och den allvarligaste kategorin, särskilt utsatt område. Vartannat år uppdateras denna lista. Den väntas komma i november, men redan nu rapporterar Ekot att det kommer att tillkomma tre nya områden, nämligen Grantorp/Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun och Fisksätra i Nacka kommun, som nu bedöms som utsatta områden, samt Valsta i Sigtuna kommun, som nu bedöms som ett riskområde.

Gängkriminaliteten breder ut sig i Stockholms län där över 100 bekräftade skottlossningar har inträffat hittills i år. 20 personer har skjutits till döds, och över 30 personer har skottskadats. Ministern har i en interpellationsdebatt lyft vikten av att vi minskar nyrekryteringen, bryter segregationen och jobbar förebyggande för att lyckas vända utvecklingen i Stockholms län.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet för avsikt att initiera några särskilda åtgärder för att minska nyrekryteringen och bryta segregationen i Stockholms län?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:174 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2021/22:174 av Alexandra Anstrell i Stockholm (M) Åtgärder för att minska nyrekryteringen och bryta segregationen

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag har för avsikt att initiera några särskilda åtgärder för att minska nyrekryteringen till de kriminella gängen och bryta segregationen i Stockholms län.

Låt mig inledningsvis understryka att regeringen har en kompromisslös hållning mot kriminella nätverk och skjutningar. För att lyckas krävs bland annat en tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende och en ändamålsenlig lagstiftning. Polisregion Stockholm är en av de regioner som har stora problem med gängkriminalitet. Det är dock Polismyndigheten som är bäst lämpad att avgöra hur resurser ska användas och fördelas mellan regionerna för att myndigheten ska kunna leva upp till sina åtaganden i hela landet.

Från regeringens håll ser vi till att det finns fler poliser, strängare straff och fler verktyg till polis och åklagare. Att stoppa nyrekryteringen av unga till de kriminella nätverken är en viktig åtgärd för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det är också en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet. Just nu genomför regeringen den största satsningen någonsin på Polismyndigheten. Vid halvårsskiftet 2021 hade de polisanställda ökat med drygt 7 000 personer sedan januari 2016. Det betyder att Polismyndigheten aldrig tidigare haft så många anställda, och det har aldrig tidigare funnits så många poliser i Sverige.

Arbetet fortsätter också på det straffrättsliga området. Regeringen har nyligen föreslagit att den s.k. ungdomsreduktionen ska slopas för personer i åldern 18–20 år vid allvarlig brottslighet. Förslaget innebär att unga myndiga som begår grova brott kommer att dömas till längre fängelsestraff. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 2 januari 2022. I augusti i år tog regeringen emot Gängbrottsutredningens betänkande med en rad straffrättsliga förslag mot brott i kriminella nätverk. I betänkandet föreslås bland annat att brottet människoexploatering ska utvidgas till att också omfatta den som utnyttjar annan i brottslig verksamhet, även ungdomar. Det föreslås också ett särskilt brott för den som på annat sätt främjar ungdomsbrottslighet. Betänkandet är ute på remiss fram till den 30 november 2021.

Ett effektivt brottsförebyggande arbete är angeläget. Polisens arbete med detta är viktigt men också arbetet på kommunal nivå är centralt. Regeringen bereder därför förslag om att införa ett lagstadgat ansvar för kommunerna att bedriva brottsförebyggande arbete.

Arbetet med att minska och motverka segregation är högt prioriterat för regeringen och är en del av arbetet för ett tryggt Sverige. Tidigare erfarenheter har lärt oss att det inte finns några snabba eller enkla lösningar på segregationen. Det krävs i stället ett brett, långsiktigt och uthålligt arbete som innefattar insatser både för att motverka strukturella orsaker till segregation och för att förbättra situationen i områden med socioekonomiska utmaningar.

Polismyndigheten vittnar också om att en nyckel i de utsatta områdena där utvecklingen har börjat gå åt rätt håll är myndighetssamverkan på lokal nivå. Det är därför centralt att lokala aktörer samarbetar i arbetet med att fånga upp unga människor på glid och bryta den kriminella nyrekryteringen.

Jag vill avslutningsvis ännu en gång betona att regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter med oförminskad kraft.

Stockholm den 27 oktober 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.