Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska kommuners pensionsskuld

Skriftlig fråga 2005/06:608 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-13
Anmäld
2005-12-14
Besvarad
2005-12-21
Besvarad
2005-12-27
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga 2005/06:608 av Anita Sidén (m) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Åtgärder för att minska kommuners pensionsskuld

Pensionsskulden i kommuner och landsting är enormt stor. Sammanlagt talas det om 250 miljarder kronor som fattas för att kunna möta de pensionskrav som kommun- och landstingsanställda har. I min hemkommun Göteborg ligger skulden på 8,4 miljarder kronor och i landstinget och regionen landar skulden på 18 miljarder kronor.

Problemen är inte nya utan det är något som de kommunala organisationerna dragits med i flera år. Ändå slarvar flera med att sätta av pengar till framtida utbetalningar och skulden rullas framåt i tiden allt medan skuldberget växer.

Att blunda för problemet och skjuta det på kommande generationer är fel väg att gå. Skulderna måste börja betas av redan nu. Men åtgärder för att skapa ett överskott för morgondagens pensioner i budgeten är inget som vinner väljare i dag, varvid de dröjer i många kommuner.

Vad avser statsrådet Österberg att vidta för åtgärder för att kommuner och landsting på allvar ska ta tag i pensionsskuldsproblematiken?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:608 besvarad av

den 21 december

Svar på fråga 2005/06:608 om åtgärder för att minska kommuners pensionsskuld

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Anita Sidén har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att kommuner och landsting på allvar ska ta tag i pensionsskuldsproblematiken.

Bakgrunden är att pensionskostnaderna kommer att öka framåt i tiden och Anita Sidén menar att kommuner och landsting slarvar med att sätta av pengar till framtida utbetalningar.

Det kommunala självstyret innebär att varje kommun och landsting självständigt ansvarar för att hantera sin ekonomi. Det är alltså upp till varje kommun och landsting att sätta av medel för att hantera framtida pensioner.

Regeringen har i proposition 2003/04:105 God ekonomisk hushållning i kommuner och landsting betonat att det inte är tillräckligt att enbart ha balans i ekonomin utan att inriktningen bör vara en god ekonomisk hushållning. För att markera betydelsen av detta ska kommuner och landsting från och med den 1 december 2004 anta mål och riktlinjer av betydelse för en god ekonomisk hushållning i samband med budgeten. Målen ska avse såväl det finansiella som verksamheten. I samband med bokslut ska målen utvärderas i förvaltningsberättelsen.

I ett resultat enligt god ekonomisk hushållning ligger att ta hänsyn till hela pensionsskulden, kommande investeringar, risker med mera. Ett resultat enligt god ekonomisk hushållning är således högre än enbart balans i ekonomin.

Jag avser för närvarande inte att vidta några ytterligare åtgärder utan avvaktar effekterna av de nyligen genomförda förändringarna kring god ekonomisk hushållning.

Jag kan konstatera att kommuner och landsting har konsoliderat sin ekonomi på utfallet 2004. Dessutom har både Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen i sina prognoser för resultatet 2005 gjort bedömningen att konsolideringen av ekonomin fortsätter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.