Till innehåll på sidan

åtgärder för att minska antalet salmonellafall i Sverige

Skriftlig fråga 2003/04:1610 av Johansson, Bengt-Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-09
Anmäld
2004-09-14
Besvarad
2004-09-15
Svar anmält
2004-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 september

Fråga 2003/04:1610

av Bengt-Anders Johansson (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om åtgärder för att minska antalet salmonellafall i Sverige

Mellan åren 2002 och 2003 har antalet utbrott av salmonella på grund av svensksåld mat ökat med fem procent. Av de 3 800 svenskar som insjuknat under 2003 hade 800 personer smittats av svensksåld mat, vilket är en ökning med 50 % jämfört med året innan. Denna oroande utveckling konstateras i en undersökning gjord av professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham.

Som ett led i att få stopp på denna utveckling har företrädare för Jordbruksdepartementet tidigare deklarerat att man funderat över att inom EU driva kravet att salmonellagarantierna ska utvidgas till att även gälla köttberedningar.

Givet de nya och oroande uppgifterna om förekomsten av salmonella i Sverige krävs konkreta åtgärder från Jordbruksdepartementet och att det klarläggs hur förhandlingsläget är just nu inom EU. Man frågar sig också när ett positivt beslut kan fattas i ministerrådet och vad regeringen kommer att göra på kort sikt för att stilla oron vad gäller salmonellasmitta i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till jordbruksministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska antalet salmonellafall i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1610 besvarad av

den 15 september

Svar på fråga 2004/05:1610 om åtgärder för att minska antalet salmonellafall i Sverige

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Bengt-Anders Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet salmonellafall i Sverige.

Siffrorna som redovisas i frågan kommer ursprungligen från Smittskyddsinstitutets statistik över salmonellafall i Sverige, vilken redovisas årsvis. Jämförelsen rör år 2002 och 2003. Totalantalet salmonellafall, 3 794, visar på en sjunkande trend. Ökningen av inhemsk smitta är naturligtvis i sig inte bra, men det rör sig om en förändring inom den normala variationen. Antalet fall smittade i Sverige var år 2003 strax över 800, de rapporterade inhemska fallen brukar ligga mellan 400 och 900 fall per år.

Smittskyddsinstitutet har kartlagt smittkällorna. Kött infört från annan medlemsstat är en smittkälla och därför vill jag understryka den vikt jag lägger vid att Sveriges salmonellagarantier respekteras och det intensiva arbete Sverige lägger ned på att säkerställa ett fullgott skydd mot salmonella i köttberedningar.

Vid inträdet i EU år 1995 erhöll Sverige de så kallade salmonellagarantierna, som ger oss rätt att kräva att kött @ färskt, kylt och fryst från nöt, svin och fjäderfä @ som kommer från andra medlemsstater ska vara provtaget för salmonella. Ett intyg att köttet är smittfritt ska medfölja sändningen. Syftet med garantierna är att Sverige ska kunna bevara sin unika salmonellastatus och också framgent kunna skydda konsumenterna mot salmonella. Regeringen har uppdragit åt Livsmedelsverket att intensifiera salmonellakontrollen vid införsel av köttberedningar och förklarat sig beredd att stoppa partier om kontrollerna visar att salmonella förekommer.

Sverige har agerat kraftfullt för att salmonellagarantierna också ska gälla så kallade köttberedningar. Representanter för Jordbruksdepartementet på såväl politisk som tjänstemannanivå, liksom representanter från berörda myndigheter, har vid möten med kommissionen tydligt framfört budskapet att det är oacceptabelt att vår salmonellastatus äventyras genom att till exempel kycklingkött som man kryddat eller sprutat in vatten i inte behöver provtas enligt det strängare förfarande som fastslås i salmonellagarantierna. Vi har också i ett antal olika arbetsgrupper i Bryssel redogjort för det svenska arbetet med salmonellabekämpning och den stora politiska vikt Sverige lägger vid en oförändrad salmonellastatus. Inom EU håller nya regler för mikrobiologiska kriterier för livsmedel på att tas fram, och även där driver Sverige nolltolerans för salmonella.

Sverige använder alla möjligheter EG-lagstiftningen ger att agera. Vi anmäler de anläggningar som sänder salmonellasmittat kycklingkött eller -beredningar till livsmedelsmyndigheten i avsändande land och skickar en så kallade snabbvarning via EU:s varningssystem, vilket används för att informera alla medlemsstater om att kontaminerade livsmedel finns i omlopp på marknaden.

Ansvarskännande livsmedelsimportörer kan också själva ställa krav på salmonellafrihet när de köper köttberedningar från ett annat EU-land, eller själva låta utföra ett salmonellatest.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.