Till innehåll på sidan

Åtgärder för att förhindra att flyktingbarn försvinner

Skriftlig fråga 2014/15:258 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-24
Överlämnad
2015-02-25
Anmäld
2015-03-03
Svarsdatum
2015-03-04
Sista svarsdatum
2015-03-04
Besvarad
2015-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Problematiken kring ensamkommande flyktingbarn som ”försvinner” fick stor medial uppmärksamhet när två pojkar, nio och tolv år gamla, brutalt omhändertogs av ordningsvakter på Malmö central den 6 februari. 

I samband med händelsen kunde en uppgivenhet skönjas från polisen, bland annat genom uttalandet om att de båda pojkarna som försvann efter ingripandet bara var ett par i högen av alla försvunna flyktingbarn. Hur hjärtlös och plump den synpunkten än kan tyckas vara är beskrivningen dessvärre korrekt. Enligt Migrationsverket försvann bara under förra året 374 ensamkommande barn i Sverige. Endast 58 av dem har återfunnits.

I ett reportage i DN den 23 februari konstaterar en polis: ”Om en svensk 13-åring försvinner ordnas det skallgångskedjor och skrivs stora löp. Men dessa barn försvinner ut i ingenstans, faller mellan stolarna.” Vidare konstateras att det råder delade meningar om var ansvarsuppdelningen ligger mellan socialtjänsten och polisen. 

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att ta ett helhetsgrepp om situationen och förhindra att barn försvinner ut i just ingenstans?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:258 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr S2015/1488/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:258 av Sofia Damm (KD) Åtgärder för att förhindra att flyktingbarn försvinner

Sofia Damm har frågat justitie- och migrationsministern vilka åtgärder ministern och regeringen avser att vidta för att ta ett helhetsgrepp om situationen och förhindra att barn försvinner ut i just ingenstans.

Frågan har överlämnats till mig.

Ett barn som kommer ensamt till Sverige behöver genast stöd från samhället. Migrationsverket har ett övergripande ansvar som innebär att Migrationsverket tecknar överenskommelser med kommunerna om mottagande och att de anvisar barnen till en kommun för boende och annat stöd. Migrationsverket prövar barnens asylskäl, förordnar offentliga biträden och ansvarar för återvändandet för de som får avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Myndigheten betalar också ut ersättningar till kommuner som tar emot barnen.

När Migrationsverket har anvisat en kommun ansvarar kommunen för de ensamkommande barnens omsorg, boende och skolgång. Landstingen ansvarar för hälso- och sjukvården och tandvården, och för att barnen erbjuds en hälsoundersökning, vad gäller barnets fysiska och psykiska hälsa.

Att ta emot de barn som kommer är en viktig uppgift för kommunens socialtjänst. Socialtjänsten ska se till att barnen erbjuds ett tryggt och säkert boende av god kvalitet med möjligheter till individuellt stöd och utveckling. Socialtjänsten har även ett ansvar för att se till att de får tillgång till lämplig utbildning samt behövlig hälso- och sjukvård och tandvård. Utgångspunkten i socialtjänstens arbete är att se till barnets bästa och samma bedömningar ska göras för alla barn.

Socialstyrelsen har utarbetat en vägledning för socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar – ett komplement till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd med tillhörande handböcker och vägledningar om handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Vägledningen kan stödja socialtjänsten och andra som möter ensamkommande barn och ungdomar i sitt arbete att utveckla mottagandet av barnen.

Det är viktigt att myndigheter som kommer i kontakt med ensamkommande asylsökande barn, t.ex. Migrationsverket, uppmärksammar om det finns något som tyder på att de utsätts för eller riskerar att utsättas för människohandel. Migrationsverket har därför fått i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som vidtas för att uppmärksamma ärenden i vilka barn är utsatta för eller riskerar att utsättas för människohandel samt redovisa hur samarbetet med andra myndigheter och aktörer bedrivs i dessa frågor. Migrationsverket har rapporterat sitt arbete i årsredovisningen för 2014. Av redovisningen framgår bl.a. att Migrationsverket arbetar för att uppmärksamma barn som riskerar att utsättas för människohandel bl.a. genom utbildningsinsatser för personalen på Migrationsverket och information till utlandsmyndigheter. Migrationsverket deltar även i olika projekt och samarbeten med andra myndigheter och organisationer som är verksamma på området.

Om barn försvinner i landet är det polisen som har ansvaret för att leta efter dem samt att utreda om det har begåtts ett brott i samband med försvinnandet. Anmälningar om försvunna barn tas emot, hanteras och bedöms utifrån förutsättningarna i respektive fall oavsett om det är svenska barn eller ensamkommande barn. Vad gäller de ensamkommande barnen saknar en stor del klarlagd identitet, många av dem undviker kontakt med myndigheter, få personer kan lämna signalement och barnen har av naturliga skäl färre anknytningar till det svenska samhället, vilket komplicerar ärendena.

Barnombudsmannen samlade den 19 februari i år representanter från Migrationsverket, Socialstyrelsen, Polismyndigheten och Skolverket för att diskutera ensamkommande asylsökande barn som försvinner i Sverige. Barnombudsmannen inkom den 26 februari med en skrivelse med slutsatser från överläggningen. Skrivelsen bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 4 mars 2015

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.