Åtgärder för att få fler poliser i Sverige

Skriftlig fråga 2018/19:21 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-24
Överlämnad
2019-01-24
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Antalet poliser måste bli större. Trots att det behövs fler poliser har vi i dag det lägsta antalet poliser sedan 2009. Samtidigt ökar befolkningen. Polistätheten är den lägsta på tio år. Ett mycket stort antal poliser kommer att behöva utbildas under kommande år. Men ett stort antal platser på polisutbildningen står tomma, samtidigt som många poliser lämnar yrket. Regeringen har ökat antalet utbildningsplatser på polisutbildningen, men det har visat sig svårt att fylla platserna utan att samtidigt genomföra åtgärder för att öka polisyrkets attraktivitet. Under hösten 2018 var det tänkt att 800 studenter skulle påbörja sin utbildning. Efter tre veckor var endast 663 platser fyllda. Till våren 2019 finns det enligt uppgifter kapacitet att ta emot 1 020 studenter, men enbart 771 personer har antagits. Det återstår att se hur många av dessa som faktiskt fullföljer sin utbildning. Samtidigt uppger Polismyndigheten att myndighetens kompetensförsörjningsbehov är 1 045 studenter per termin under kommande år. Enligt Polismyndighetens chef för HR-kompetens är antalet studenter fortfarande för litet för att täcka polisens långsiktiga behov.

Det är uppenbart att fler åtgärder behövs för att göra det mer attraktivt att arbeta som polis i Sverige. Samtidigt har regeringen hittills sagt nej till att genomföra en riktad lönesatsning för polisen och att införa betald polisutbildning, vilket Moderaterna länge har föreslagit för att fler ska vilja bli poliser. Den riktade lönesatsningen fanns med i Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 som det fattades beslut om i höstas.

Med anledning av uppgifterna om fortsatta problem med att fylla utbildningsplatserna vid polisutbildningen vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är statsrådet beredd att införa betald polisutbildning och att fullfölja den riktade lönesatsningen för svensk polis?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:21 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2018/

00249

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:21 av Tomas Tobé (M)

Åtgärder för att få fler poliser i Sverige

Tomas Tobé har frågat om jag är beredd att införa betald polisutbildning och att fullfölja den riktade lönesatsningen för svensk polis.

Regeringen fastställde redan under den förra mandatperioden att det behövs fler poliser och civilanställda med målsättningen att det ska finnas 10 000 fler polisanställda år 2024. En starkt bidragande orsak till dagens polistäthet är den låga ambition som den senaste moderatledda regeringen hade. Då var utbildningstakten alldeles för låg för att säkra personalförsörjningen.

Regeringen har under den förra mandatperioden mer än fördubblat antalet som utbildas till polis. Från och med i år har dessutom polisutbildning startat på två nya lärosäten. I år beräknas det gå ut 1 300 polisstudenter, vilket är det högsta antalet sedan 2010. De senaste årens ökning av antalet poliser som lämnar yrket har också planat ut. Förra året var ett rekordår på flera sätt. Polismyndigheten nådde över 30 000 anställda och det var också rekordmånga som sökte till polisutbildningen. Det är glädjande att Polismyndighetens attraktionskraft verkar öka.

Trots detta behöver ännu mer göras. Polismyndigheten arbetar vidare med att effektivisera och modernisera antagningsprocessen till polisutbildningen för att öka inflödet av nya poliser. Samtidigt pågår ett arbete tillsammans med arbetstagarorganisationerna för att få färre polisanställda att sluta och för att öka attraktionskraften i en anställning vid Polismyndigheten.

Tomas Tobé och jag har samma målsättning – att öka antalet polisanställda – men gör olika vägval när det gäller hur målet ska nås. Det finns i dagsläget inga planer på att införa betald polisutbildning. Det är också mycket tveksamt om en sådan åtgärd skulle leda till fler lämpliga sökande.

Nu söker rekordmånga kvinnor och män polisutbildningen. Regeringen är fast besluten att de ska få stöd av rejäla resurser, samordnade myndigheter och effektivare lagstiftning. 10 000 fler ska anställas inom polisen till 2024 och attraktiviteten i polisyrket ska förstärkas genom bättre villkor.

När det gäller riktade lönesatsningar till vissa personalgrupper kan jag konstatera att frågan om lön och andra villkor enligt sedan länge etablerade principer på svensk arbetsmarknad är en fråga för arbetsmarknadens parter. Den framgångsrika svenska lönebildningsmodellen har levererat reallöneökningar i mer än 20 år. Jag är övertygad om att parterna kan förvalta de ökade resurser som Polismyndigheten fått på ett sätt som skapar bättre villkor för de anställda och bidrar till att öka Polismyndighetens attraktionskraft.

Det har vidtagits en mängd åtgärder för att kunna öka antalet anställda. Jag kommer att noga följa det arbetet och vid behov vidta fler åtgärder.

Stockholm den 6 februari 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.