Till innehåll på sidan

åtgärder för att begränsa flygets klimatpåverkan

Skriftlig fråga 2004/05:626 av Bergström, Sven (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-16
Anmäld
2004-12-16
Besvarad
2004-12-22
Besvarad
2004-12-30
Svar anmält
2005-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga 2004/05:626

av Sven Bergström (c) till statsrådet Lena Sommestad om åtgärder för att begränsa flygets klimatpåverkan

Framtidens transportsystem kommer med säkerhet att behöva såväl bilar och tåg som sjöfart och flyg. Men transportsystemen måste utvecklas och formas utifrån vad natur och miljö klarar med ambitionen långsiktig hållbarhet. I dag bidrar transportsektorn och energisektorn med alltför stor andel av miljö- och klimatpåverkande utsläpp främst koldioxid.

På internationell nivå riktas nu allt större uppmärksamhet mot flygets klimatpåverkan. Flygets utsläpp ingår inte i Kyotoprotokollet och åtgärderna för att hålla nere klimatgasutsläppen är mycket begränsade samtidigt som utsläppen ökar snabbt.

Efter nyår blir Storbritannien ordförandeland inom EU. I september höll Tony Blair ett linjetal om klimatfrågor där han bland annat aviserade att britterna under ordförandeskapet kommer att driva kravet om att föra in även det internationella flyget i EU:s utsläppshandel. Samtidigt förefaller USA att i FN:s luftfartsorgan ICAO motverka alla åtgärder att få till stånd miljöavgifter eller utsläppshandel för flyget. EU-kommissionen väntas under våren presentera en studie om hur man ska hantera flygets växande utsläpp.

Med anledning av den situation som ovan beskrivits vill jag fråga statsrådet:

På vilket sätt avser statsrådet att inom EU arbeta för förslag om att även flyget omfattas av åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:626 besvarad av

den 22 december

Svar på fråga 2004/05:626 om åtgärder för att begränsa flygets klimatpåverkan

Statsrådet Lena Sommestad

Sven Bergström har frågat mig på vilket sätt jag avser att arbeta inom EU för förslag om att även flyget omfattas av åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser.

Utsläppen av växthusgaser från flyget är ett växande problem. Som bekant är dock utsläppen av växthusgaser, såväl från flyg- som från sjöfart, undantagna i ländernas åtaganden under Kyotoprotokollet. I beslutet om undantag sägs att länderna i stället ska arbeta genom ICAO respektive IMO för att söka minska utsläppen.

Inom EU finns en bred samsyn om att åtgärder behöver vidtas för att minska utsläppen av växthusgaser från dessa transportslag. Detta har vi miljöministrar bekräftat i rådsslutsatser vid flera tillfällen. EU-länderna har också samlat försökt driva på arbetet inom ICAO men, som Sven Bergström påpekar, utan att några avgörande framsteg har nåtts, bland annat på grund av USA:s ovilja att arbeta för att genomföra konkreta åtgärder som syftar till utsläppsbegränsningar.

Jag anser att utsläppen av växthusgaser från internationell sjö- och luftfart därför bör inlemmas i den internationella klimatregimen efter 2012. Mina europeiska kolleger är nu helt eniga med mig om behovet av att driva denna linje i kommande internationella förhandlingar och jag har själv aktivt drivit denna fråga i diskussioner inom EU om de rådsslutsatser som antogs den 21 december 2004.

När det gäller konkreta åtgärder och instrument på EU-nivå för att minimera utsläppen från flyget så har miljörådet vid upprepade tillfällen @ december 2001, oktober 2002, december 2003 och oktober 2004 @ uppmanat kommissionen att lägga fram förslag syftande till begränsningar av utsläppen från flyg- och luftfart. Det är mot denna bakgrund glädjande att EG-kommissionen nu genomför en studie av möjligheterna att minska utsläppen från dessa transportslag genom utsläppshandel och att Storbritannien visat intresse för att driva frågorna vidare under sitt kommande ordförandeskap. Jag kommer självklart att stödja att initiativ tas såväl av kommissionen som EU:s kommande ordförandeskap i denna fråga och jag kommer studera och aktivt delta i diskussioner om eventuella förslag.

Från svensk sida har vi pekat på att EU:s handelssystem i princip bör omfatta så många sektorer som möjligt för att nå största möjliga kostnadseffektivitet. Samtidigt måste vi noga studera vilka konsekvenser ett breddat handelssystem kan få för företag i olika branscher. Den så kallade Flexmex II-utredningen arbetar med att utreda möjligheterna till ett breddat handelssystem och konsekvenserna därav. Ett slutbetänkande väntas strax efter årsskiftet. Regeringen kommer också att ge Statens energimyndighet och Naturvårdsverket i uppdrag att fortsätta utreda hur handelssystemet kan utvecklas inför kommande handelsperioder. Dessa utredningar kommer förhoppningsvis, tillsammans med bland annat kommissionens studie, att ge det underlag som behövs för att vi ska kunna lämna konkreta förslag till utformning av EU:s gemensamma styrmedel för att begränsa luftfartens utsläpp. Jag vill också understryka att även om utsläppshandel är ett huvudspår bör inte andra alternativa styrmedel, som avgifter, uteslutas på detta stadium.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.